Ještě v sobotu odpoledne jste deklarovali jednotu. V neděli se sešlo předsednictvo strany a vyzvalo vás rezignaci. Čekal jste to?
Mě to šokovalo a popravdě řečeno neuvěřitelně rozčílilo. Domníval jsem se, že budeme mluvit o programových podmínkách, se kterými bychom měli jít do jednání s ANO a lidovci. Pokládám za naprosto nezbytné, abychom si řekli, co bude nepodkročitelné programové minimum, ze kterého sociální demokracie v žádném případě neustoupí. V neděli ale o programu nebyla vůbec řeč. Probíhalo to ve znamení hodně upoceného puče. Bohužel to, co se stalo, velmi poškodilo kredit ČSSD. Byli jsme vnímáni – a přece jenom jsme dostali víc než milion hlasů – jako standardní politická strana, která má vnitřní demokratické mechanismy. Teď dostávám obrovské množství zpráv, mailů a lidé mi píšou na Facebook, že jsou skutečně zklamáni tím, co se to v sociální demokracii děje. Byla to velká chyba.

Co se tedy vlastně v ČSSD stalo, když Michal Hašek ještě v sobotu odpoledne říkal, že žádné utínání hlav nebude a krev nepoteče, že jste jednotní, že musíte začít racionálně domlouvat vládní koalici? Vy mluvíte o puči.
Byl zahájen proces, který má změnit vedení sociální demokracie v rozporu s tím, jak rozhodl sjezd a ústřední výkonný výbor. Mám pocit, že z části jde o snahu inspirovanou panem prezidentem ovládnout sociální demokracii. O mně je známo, že jsem stoupencem autonomní politiky strany, myslím, že bychom neměli být SPOZ číslo dvě. Praktiky, kterým teď ve vedení ČSSD musíme čelit, mi hodně připomínají postupy pana Mynáře a Nejedlého, které provozovali v SPOZ, a všichni víme, jak dopadli – dostali 1,5 procenta. Já nechci, aby ČSSD dopadla jako SPOZ či ODS.

Ti, co hlasovali pro vaši rezignaci, 20 členů předsednictva, se nyní diví vaší reakci, protože jste prý byl hlavní tváří kampaně, a proto máte nést odpovědnost za neúspěch. Není na tom část pravdy?
Sociální demokracie vyhrála, máme možnost sestavit vládu, a v této situaci Michal Hašek s Jeronýmem Tejcem zahájili bratrovražedný vnitřní boj, který nás v rámci koaličních jednání zásadně oslabí. Tohle by si přece nepřál ani ten nejhorší nepřítel sociální demokracie. Já jsem včera navrhl, aby se urychlil sjezd strany a byl už v březnu příštího roku, a aby tam své mandáty dalo k dispozici celé vedení. Není to totiž tak, že by ve vedení strany byl Bohuslav Sobotka a nikdo jiný. Ve vedení strany sedí už řadu let Zdeněk Škromach, Michal Hašek i Jeroným Tejc, a všichni se včera tvářili, že s vedením strany nikdy neměli nic společného. Volebním manažerem byl Milan Chovanec. Najednou jsem zjistil, že ve vedení strany nikdo jiný než Sobotka nebyl. Víte, já jsem možná hlupák, protože jsem během posledních tří měsíců nedělal nic jiného, než jsem objížděl republiku, burcoval voliče, rozdával jsem na náměstích růže, a v neděli jsem zjistil, že někteří členové zatím vysedávali po kavárnách a rozdělovali ministerstva, a to tak, aby dali dohromady právě těch dvacet hlasů v předsednictvu. Můj názor je, že to hlasování by proběhlo, i kdybychom dostali 25 procent hlasů.

Jakou máte pozici uvnitř strany? Cítíte, že tu oporu, abyste vyjednával o budoucí vládní koalici a eventuálně byl jmenován premiérem, máte?
Reakce, které jsem obdržel a neustále chodí další a další, ukazují, že uvnitř strany mám silnou podporu. Lidem to, co se včera stalo, není jedno – ani voličům, ani členům.

Dovedete si představit, že vaše strana řekne prezidentu Zemanovi: Naším kandidátem na premiéra je Bohuslav Sobotka?
Strana už to řekla. Pokud by se mělo cokoliv změnit, musel by se sejít ústřední výkonný výbor. Tam by muselo dojít k revokaci onoho srpnového usnesení, v němž jsem dostal mandát, abych za sociální demokracii vládu sestavil. Musí se sejít ÚVV a na základě hlasování buď budu odvolán jako předseda strany, nebo mi bude odebrán mandát k tomu, abych sestavoval vládu. Ale nikdo jiný než ÚVV to udělat nemůže.

Michal Hašek už ale rozběhl sérii jednání. To je i pro vaše potencionální koaliční partnery velmi nepříjemná situace. Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek řekli, že budou jednat také s vámi jako předsedou ČSSD. Co to znamená?
To je situace, kterou jsem nezpůsobil. Ten tým byl ustaven proti mé vůli na jednání předsednictva strany a já jsem samozřejmě připraven se sejít s panem Babišem i panem Bělobrádkem. Určitě jim chci dát informaci, jaká je situace v sociální demokracii, svolal jsem na tento týden i politického grémium strany, kde budeme mluvit o termínu jednání ústředního výkonného výboru a budeme chtít informace od vyjednávacího týmu, co dohodli.

Jinými slovy jste dál hlavou sociální demokracie a budete se účastnit jednání o povolební situaci.
Ano, zůstávám ve funkci předsedy strany. Odmítám ustoupit nátlaku a podivné kampani, která tady byla rozběhnuta v rozporu s rozhodnutím demokratických orgánů sociální demokracie. Cítím silnou podporu našich členů i voličů a budu nadále vystupovat v pozici předsedy sociální demokracie. Více o Sobotkově jednání s možnými koaličními partnery čtěte ZDE.

Přijmete pozvání pana prezidenta a půjdete na oslavu výročí republiky na Hrad?
Já jsem to pozvání přijal, ale nevím, jestli se mi dnes z časových důvodů podaří oslavy zúčastnit. Dnes máme ještě akci sociální demokracie a mám setkání se svými podporovateli, takže mám program docela nabitý.

Za předsedu ČSSD demonstrovaly na Hradčanském náměstí stovky lidí. Čtěte ZDE.