VEDRA POTRVAJÍ DÁL. Až do konce týdne meteorologové předpovídají vedra. „Vysoké teploty budou pokračovat i v následujícím týdnu,“ nastínila meteoroložka Ivana Záluská. Očekává proto, že by mohly padnout i teplotní rekordy, které se pro následující dny pohybují mezi čtyřiatřiceti a sedmatřiceti stupni Celsia.

NADLEPŠOVÁNÍ ŘEK. Vysoká tepla nesužují jenom lidi, ale trpí jimi i příroda. Vodohospodáři musí vylepšovat stavy vody v řekách z přehrad. „Z řady nádrží upouštíme více, než je na přítocích, abychom udrželi život v řekách a nedocházel kyslík. Nadlepšováním pomáháme ředit vodu, která při suchu ztrácí kvalitu,“ řekl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Wittalovu vilu v Brně postavil v roce 1932 architekt Heinrich Blum. Od roku 1958 je dům památkově chráněný.
Nájemníci bojují o koupi Wittalovy vily v Pisárkách. Obávají se vystěhování

Povodí na svém webu zobrazuje aktuální průtoky na řekách. U několika z nich signalizuje stav sucha. „Web nezobrazuje toky, ve kterých je podprůměrné množství vody, což je většina řek. Hladiny přitom dále klesají,“ upozornil mluvčí povodí Petr Chmelař.

RIZIKO ÚHYNŮ. Díky upouštění z přehrad zatím nezaznamenali například rybáři příliš problémů. „Voda ještě není přehřátá. Pokud ale sucho a vedro potrvá, může dojít k úhynům,“ připustil předseda Moravského rybářského svazu Rudolf Milerski. Komplikace čeká na menších tocích a malých rybnících.

Sucho na JM.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

ROZRYJÍ TRÁVNÍKY. Větší obavy než rybáři mají myslivci. „Zvěř musí za vodou cestovat a přebíhá častěji přes silnice. Problém mohou být divoká prasata, která se nebojí při hledání vody přiblížit k lidem,“ vysvětlil situaci místopředseda brněnského mysliveckého spolku Zdeněk Živěla. Podle něj se s prasaty mohou setkat například zahrádkáři u brněnské přehrady, kteří mají automatické zavlažování. „Rozryjí jim trávníky,“ varoval Živěla.

POKRAČUJÍCÍ TREND. Klimatolog Filip Chuchma z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu upozornil, že současné teplé a suché počasí je součástí dlouhodobého trendu. „Podobné počasí bude v Jihomoravském kraji stále běžnější. Souvisí s globální změnou klimatu,“ vysvětlil Chuchma.

Situaci kolem sucha v České republice monitoruje projekt Intersucho. „Extrémní počasí je stále častější. Je to trend, který se nedá snadno zlomit. Zemědělci se musí naučit hospodařit jinak a u zeleniny, ovoce a vína investovat do závlah,“ doporučil vedoucí projektu Miroslav Trnka.

Nehoda na železnici u Lednice na Břeclavsku. Cvičení Vlak 2017 prověřilo všechny složky integrovaného záchranného systému.
Vlaky se srazily u Lednice. Při cvičení v extrémním vedru "zemřelo" 15 lidí

STAROST VODÁREN. Vodárny v horkém počasí nemusí řešit jen to, jak zásobovat domácnosti. Teplá voda ve vodovodech a nižší účinnost dezinfekce loni v září byli jedněmi z viníků výskytu bakterie. Kvůli tomu museli Brňané několik dnů vodu převařovat. „V zimních měsících jsme požívali 0,07 miligramu dezinfekce na litr, v červnu jsme její dávkování zvýšili na 0,1 miligramu,“ informovala o zvýšeném dávkování mluvčí brněnských vodáren Renata Hermanová.

MICHAL RAPCO
PETR UHLÍŘ