„Celkem se bude jednat v této fázi přesunů o průjezd šesti proudů logistické techniky (vždy do 20 vozidel a do 50 vojáků)," uvedl generální štáb. Konvoje budou doprovázet vozidla Vojenské policie a státní policie. Američtí vojáci budou nocovat v posádce Rančířov na Jihlavsku.

Příznivci historické techniky si v Praze 28. dubna každoroční jízdou amerických historických vojenských vozidel s názvem Convoy of Liberty připomněli konec 2. sv. války. Z
Prahou projel konvoj amerických historických vozidel. Připomněl konec války

Po jednom konvoji je naplánováno na sobotu 

„Během přesunů nejsou plánovány ukázky pro veřejnost," doplnil generální štáb. První dvě kolony americké vojenské techniky projedou Českem ve čtvrtek a v pátek, další dvě v pátek a v sobotu. Po jednom konvoji je naplánováno na sobotu a neděli a na neděli a pondělí. Všechny by do Česka měly vjet u Břeclavi v odpoledních až večerních hodinách.

Američtí vojáci projížděli Českem i cestou na cvičení Saber Guardian 2017. Ve dvou vlnách na přelomu května a června a poté června a července tehdy přes Česko jelo zhruba 1600 amerických vojáků v asi 450 vozidlech. Ze cvičení, do kterého se zapojilo asi 25 tisíc lidí, se část jednotek vrací po železnici mimo Českou republiku.

Konvoj vozidel armády USA na dálnici D5 nedaleko Plzně.
Americký konvoj projíždí ČR. Součástí jsou i obrněné vozy Stryker

Českem za poslední dva roky projelo několik podobných konvojů. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.