NÁVŠTĚVU PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA V JIHOMORAVSKÉM KRAJI BUDEME SLEDOVAT ONLINE.

V pondělí dopoledne prezidenta přivítá na krajském úřadě hejtman Bohumil Šimek. Připravil si pro něj dar. „Jaký bude, dopředu neprozradíme,“ řekla mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Zemana čeká také setkání se zastupiteli a zápis do pamětní knihy. Oficiální protesty proti němu se v Brně nečekají. „Nic takového nemáme nahlášené,“ sdělila mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková.

Z krajského úřadu se poté přesune do Ivančic na Brněnsku. „Připravili jsme pro něj obvyklé přivítání, nic zvláštního. Přijmeme prezidenta na radnici, setká se také s místními na náměstí,“ představil program ivančický starosta Milan Buček.

Ve městě ještě Zeman navštíví nemocnici. Podle jejího ředitele Jaromíra Hrubeše si prezident přál setkat se s vedením i se zaměstnanci.

Další protesty proti chování prezidenta Miloše Zemana a ministra financí Andreje Babiše. V Brně se 17. května sešli lidé na náměstí Svobody na demonstraci Proč? Proto!
Demonstrace podruhé: Zemana v Brně peskovali za vtip o likvidaci novinářů

Úterý stráví prezident na Hodonínsku, které letos navštíví už podruhé. Poprvé to bylo koncem ledna, kdy zavítal neoficiálně na tradiční zasedání své bývalé vlády při zabijačce u dřívějšího ministra zemědělství Jana Fencla na Slováckém statku u Hodonína.

Tentokrát zavítá do Jihomoravské armaturky v Hodoníně, kde jej přivítá vedení podniku i zaměstnanci. Odpoledne se přijede hlava státu přesvědčit o krásách obce Kozojídky, které loni vyhrály krajské kolo Vesnice roku. „Je to pro nás čest. Miloš Zeman je první český prezident, kterého v naší obci přivítáme,“ zmínil starosta Kozojídek Otakar Březina s tím, že vzácnou návštěvu pohostí v areálu vinných sklepů. Tomu bude odpovídat i připravovaný dar. Závěr návštěvy Hodonínska bude patřit Veselí nad Moravou, kde se kromě vedení radnice setká také s občany.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Hodonínska. Ilustrační foto.
Prezident dostal na zasedání vlády ovar, med i slivovici

Ve středeční poslední den návštěvy zahájí prezident Zeman bezpečnostní veletrh IDET na brněnském výstavišti, poté se setká zaměstnanci firmy ABB ve Slatině a přesune se na závěrečnou část návštěvy do Kuřimi na Brněnsku. „Nechystáme pro něj nic mimořádného. Přijmeme ho na radnici, kde se potká se zastupiteli, starosty z okolí a také podnikateli. Prezidentská kancelář neměla žádné speciální požadavky,” uvedl kuřimský starosta Drago Sukalovský.

Že by se v Kuřimi chystaly nějaké protesty, Sukalovský neví. “Doufám, že pokud někdo přijde a bude chtít vyjádřit svůj názor, tak to bude ve vší slušnosti a vše se obejde bez létajících vajíček a podobně,” doplnil starosta.

Miloš Zeman v kraji
Pondělí 29. 5.
• 10.30 Brno, krajský úřad
• 16.20 Ivančice, před radnicí (setkání s občany)
Úterý 30. 5.
• 10.55 Hodonín, Jihomoravská armaturka
• 14.40 Kozojídky, před sklepy (setkání s obyvateli)
• 16.05 Veselí nad Moravou, před Kinem Morava (setkání s obyvateli)
Středa 31. 5.
• 10.00 Brno, výstaviště, zahájení Veletrhu IDET
• 10.45 Brno-Slatina, společnost ABB
• 12.50 Kuřim, náměstí Osvobození (setkání s obyvateli)

Ilustrační foto.
Veletrh bezpečnosti: lidé si vyzkouší útok na wi-fi síť nebo střelbu z Panduru