Víc než devadesát tisíc lidí projelo za tři měsíce po cyklostezce spojující Veselí nad Moravou na Hodonínsku s Uherským Ostrohem na Uherskohradišťsku. Spočítalo je speciální čidlo. Právě ve Veselí, kde se cyklistická doprava výrazně rozvíjí, nyní uvažují, že takový měřič koupí.

O stopadesátitisícový grant z rozpočtu na nákup přístroje žádá Baťův kanál. Podle jeho ředitele Vojtěcha Bártka jsou naměřená data velmi zajímavá a žádaná. „Je to důvěryhodný údaj využívanosti jednotlivých míst. Je možné třeba i určit, kolik lidí stezku používá při cestě do práce, nebo naopak kolik uživatelů tam míří o víkendech," uvedl Bártek.

Ten počítá s tím, že by měřič mohl sloužit na celé síti stezek ve městě. Podle potřeby ho lze totiž přemístit. „Do turistické infrastruktury, zejména do cyklostezek, se v poslední době investují velké peníze. Toto je výborný nástroj pro měření efektivity vynaložených peněz. Dostaneme konkrétní číslo, které pak může pomoci i v žádostech o dotace," upozornil Bártek.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

To potvrzuje také Jihomoravský kraj, který osm takových zařízení používá. Loni počítala na cyklostezkách Blansko - Ráječko, Rousínov -  Královopolské Vážany nebo v Mutěnicích na Hodonínsku. Tam v průměru za měsíc prošlo nebo projelo na kole a bruslích skoro sedm a půl tisíce lidí. „Data slouží pro vyhodnocování investic do budování a údržby cyklostezek. Současně umožňují efektivnější plánování umisťování odpočívek nebo informačních panelů," sdělila mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková.

Měření zájemcům zajišťuje na zakázku nebo i s návrhem řešení přístroje přímo dodává Nadace Partnerství. Pohyb zaznamenává i pro Agenturu ochrany přírody a krajiny v chráněných oblastech Moravském krasu, Pálavě nebo Národním parku Podyjí. „Co se týká turistiky, systém je využívaný dostatečně. Ale myslím, že poměrně málo se sledují intenzity cyklistické dopravy, která se čím dál více rozvíjí. Města tento rozvoj mají ve strategických plánech, ale ve skutečnosti nejsou schopná jej nějakým způsobem měřit," podotkl Luboš Kala z brněnského pracoviště nadace.

Data mohou posloužit také v rozvoji turismu. Jen za loňský rok jižní Moravu navštívilo více než jeden a půl milionu hostů. Podle počtu ubytovaných je kraj na druhém místě hned po Praze. „Je tedy nejnavštěvovanějším turistickým regionem České republiky," upozornila ředitelka jihomoravské Centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová.

Čidlo rozezná teplotu těla

Jižní Morava - Počítadel využívanosti stezek je více druhů, od jednodušších po složitější. S cenou mezi dvaceti až sto padesáti tisíci korunami.

K technicky vyspělejším patří přístroj, který dokáže rozlišit cyklisty a pěší. „Chodec je snímaný na základě rozdílnosti teploty těla a prostředí. Druhé čidlo umístěné přímo v cestě reaguje na průjezd kola," vysvětlil Luboš Kala z Nadace Partnerství, která zájemcům měření zajišťuje na zakázku, nebo jim přístroje dodává.

Sčítání je zcela anonymní. „Lidé nemusejí mít v žádném případě strach, že si je někdo fotí nebo natáčí," ujistil Kala.