VYBERTE SI REGION

Příprava svatomartinského: ťukáním se může mladé víno splašit

Popice /REPORTÁŽ/ - Burčáková vůně a hučení plnící mašiny naplňuje sklep vinařství Gotberg v Popicích na Břeclavsku. Do lahví se právě vstřikuje první letošní várka vína, tradiční svatomartinské, které lidé poprvé ochutnají 11. listopadu v jedenáct hodin dopoledne.

2.11.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
16 fotografií
Ve sklepu vinařství Gotberg v Popicích na Břeclavsku se už plní lahve první várkou letošního vína. Jde o tradiční svatomartinské.

Ve sklepu vinařství Gotberg v Popicích na Břeclavsku se už plní lahve první várkou letošního vína. Jde o tradiční svatomartinské.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Letošní o dva týdny opožděná sklizeň kvůli chladnému počasí sklepmistrům zkomplikovala plány. „Vše jsme dělali narychlo. Sotva mošt dokvasil, bylo potřeba ho rychle stabilizovat a odfiltrovat," říká sklepmistr Stanislav Málek, který dohlíží na plnění lahví.

Za jeden den jich stihne vinařství naplnit čtyři tisíce. „Každý rok zvyšujeme množství o třetinu, i přesto už máme opět celou várku zamluvenou," podotýká ředitel vinařství Michal Mlejnek.

Mladé víno má světlou, lehce nazelenalou barvu. „Děláme svatomartinské z odrůdy muškát moravský," zvedá Mlejnek jednu z lahví a ukazuje ji na světle. Svatomartinské vyrábí už čtvrtý rok.

Když nalévá zkušební vzorek do sklenice, upozorňuje, že s mladým vínem se ještě nemá přiťukávat. „Vinaři se obávají, že dokud není úplně hotové, může se takzvaně splašit neboli zkazit," upozorňuje Mlejnek.

Ve sklepě už v boxech leží vyskládané lahve se speciálními uzávěry s logem jezdce na koni. Komise udělila vinařství povolení vyrábět svatomartinské teprve před jedním dnem. „Stihli jsme zatím dva a půl tisíce lahví a do večera doděláme zbytek. O víkendu dostanou etikety," dodává Málek.

Autor: Petra Kozlanská

2.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Libor Zábranský, majitel a trenér Komety Brno v jedné osobě.
5

Nová hala za Lužánkami? O aréně rozhodneme podle studie, povídá Zábranský

Architekti Michal a Lea Mačudovi vsadili na hravost barev, forem a materiálů. Svůj styl pojmenovali „nová bohatost“ a staví jej do protikladu k brněnskému funkcionalismu.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Brno /FOTOGALERIE/ – Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.

Město podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy v Brně

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies