Navrhované změny se týkají třeba uzavírání pracovní smlouvy nezletilým starším patnácti let. Školáci by podle návrhu znovu mohli uzavírat pracovní smlouvy před ukončením školní docházky. „Mezi další navrhované úpravy patří obnovení předkupního práva ke spoluvlastnickému podílu nebo umožnění opětovného svěření dítěte do takzvaných Klokánků," uvedl další případy mluvčí ministerstva spravedlnosti Miroslav Konvalina.

Časté změny škodí

Brněnský právník Tomáš Bařina je přesvědčený, že není dobré, aby se nový občanský zákoník příliš měnil. „Pokud si tam lidé dnes něco přečtou, měli by to tam najít zítra, za rok, za dva. Na zákony se musí spolehnout, časté změny nejsou dobré," řekl Bařina.

Podle předsedkyně brněnské pobočky Sdružení obrany spotřebitelů Gerty Mazalové se v novém občanském zákoníku řada věcí povedla, ale s některými se objevily problémy. „Za pozitivní považuji například změnu povahy lhůt při odstoupení od smlouvy," prohlásila Mazalová.

Dříve platilo, že pokud měl spotřebitel právo na odstoupení od smlouvy, například uzavřené na předváděcí akci, musel odstoupení v zákonné čtrnáctidenní lhůtě podnikateli doručit. „Nyní konečně stačí, když spotřebitel odešle odstoupení klidně čtrnáctý den. Podstatné je totiž datum odeslání, nikoliv přijetí. To považuju za velký přínos," vysvětlila předsedkyně.

Za další klad považuje úpravu takzvaných adhezních smluv. Ty jsou připravené jen druhou stranou, která nepřipouští o obsahu diskuzi. „Podle nového předpisu platí, že pokud smlouva obsahuje doložku, kterou lze přečíst jen s obtížemi nebo je pro obyčejného člověka nesrozumitelná, je tato doložka neplatná," vysvětlila past na podvodné podnikatele Mazalová.

Podle ní se v zákoníku objevilo i mnoho nejasností a špatně nastavených změn. „Jako dost zásadní problém jsme objevili spotřebitelskou reklamaci použité věci, která nemá vlastnosti podle smlouvy. Nová úprava v takovém případě jakoby neumožňuje odstoupení, což považujeme za absurdní," poznamenala předsedkyně.

Za důležité naopak považuje například problematiku zákonné záruky. Podle ní se krátce po přijetí nového občanského zákoníku vyrojilo mnoho výkladů týkajících se toho, zda zůstala nakupujícím zachovaná, či nikoliv. „Ministerstvo spravedlnosti se nakonec přiklonilo k našemu výkladu a souhlasí s tím, že se pro kupující nic nezměnilo a zákonná záruka je na jeho straně," objasnila Mazalová.

Různé výklady

Zároveň dodala, že se přesto lidé stále můžou setkat s výklady některých právníků, včetně těch renomovaných, kteří tvrdí něco jiného. Tedy že zákonná záruka na zboží neexistuje. „To rozhodně nepřispívá k jistotě spotřebitelů. Právě proto je třeba tuto informaci jednoznačně vyjasnit," uvedla Mazalová.

Právní poradce časopisu dTest Miloš Borovička chválí novou právní úpravu v oblasti uzavírání smluv. „To platí zejména pro smlouvy na internetu a formy veřejné nabídky," objasnil Borovička. Dodal, že se zpřesnila i řada práv v oblasti nákupu na dálku, tedy přes internet. „Z těch nespotřebitelských témat je nutné vyzdvihnout zcela novou úpravu dědického práva," připomněl Borovička.

V hodnocení, zda je nový občanský zákoník lepší než ten starý, má jasno. „Určitě je podrobnější a nemá tolik hluchých míst. Na druhou stranu bude trvat ještě hodně dlouho, než se definitivně usadí," dodal právní poradce.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.