VYBERTE SI REGION

Profesionální kuchař Ihnačák radí vařit zdravě a hlavně bez zabijáka cukru

Strážnice – Profesionální kuchař oceněný dvěma michelinskými hvězdami. To je Marcel Ihnačák, který bydlí v Sedleci na Břeclavsku. V úterý vařil ve strážnické firmě Zdravé stravování pro Hodonínsko. „Připravujeme pravidelně speciální menu, abychom oživili jídelníček. Proto byla možnost ochutnat um pana Ihnačáka," zdůvodnila přítomnost slovenského odborníka ve Strážnici nutriční specialistka Kateřina Šimková.

8.9.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
V úterý vařil pro Hodonínsko Marcel Ihnačák. Profesionální kuchař ověnčený dvěma michelinskými hvězdami.

V úterý vařil pro Hodonínsko Marcel Ihnačák. Profesionální kuchař ověnčený dvěma michelinskými hvězdami.Foto: DENÍK/Karolína Štukavcová

Jeho specialitou je středomořská kuchyně, která ho uchvátila především svou lehkostí a jednoduchostí. „Myslím si, že je důležité netrávit většinu dne v kuchyni. Zkrátka připravit rychle, kvalitně a zdravě oběd pro deset lidí za půl hodiny," vyjádřil přesvědčení Ihnačák.

Ten je také velkým odpůrcem cukru a doslazování. Podle něj byl cukr vynalezený, aby se rychleji a systematičtěji umíralo. „Když už sladit, tak kvalitní čokoládou, spíš bych se tomu ale vyhýbal. Je to jako s kouřením. Jde bez něj žít," řekl kuchař s tím, že další možností je cukr ze stevie, ten je ale těžko dostupný.

A jak zní jedno známé přísloví, „láska prochází žaludkem", podle Marcela Ihnačáka je to však zdraví, které jím prochází. „Když vás bolí třeba zuby, to vše jde přes žaludek. Člověk se musí zamyslet nad sebou a nad tím, co jí," zamířil Ihnačák na problematiku kvality potravin, které jsou běžně dostupné.

Tvrdí, že většina podnikatelů na Moravě bere suroviny pro přípravu jídel z velkých řetězců. Důvod je prostý. Malí producenti nestíhají pokrývat poptávku. Tudíž kvantita převažuje nad kvalitou. Myslí si ale, že se to v nejbližší době změní. S tím souvisí také diskutované téma biopotravin.

Jako bio uznává pouze jídlo, které si člověk vypěstuje na zahradě. O něm jediném má totiž jistotu, že si název bio zaslouží. „Když ochutnám selské mléko, bio mléko a plnotučné, tak ten rozdíl je tak minimální, že já jako profesionální kuchař ho nepoznám," pokrčil rameny Ihnačák.

Cestou ke spokojenosti je podle něj výběr kvalitních surovin. Jednou z nich je třeba bílý pšeničný chleba. Proto neuznává bezlepkové diety pro ty, kteří ji nepotřebují. Ihnačákovi sice učarovala středomořská kuchyně, uznává ale, že nejzdravější kuchyně je ta místní. V tomto případě československá.

Autor: Karolína Štukavcová

8.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Výšlap k nové židenické rozhledně zpestří lidem streetartový umělec Timo

Ilustrační fotografie.

Sprosté nadávky řidiči i záchranářům. Strážníci krotili agresivní opilce

Skauti převzali klíče od opravené budovy. V klubovnách už mají teplo

Brno /FOTOGALERIE/ - Dřevěná okna, fasády i nové topení zpříjemní pobyt v klubovnách více než stovce královopolských skautů a pionýrů. Klíče k opraveným domům ve Slovinské ulici jim v pondělí předali zástupci z Úřadu městské části Královo Pole.

Na dálnici nacouval do jiného auta. Agresivního řidiče dopadli policisté

Rousínov /VIDEO/ – Klidná jízda po dálnici nejspíš nudila sedmačtyřicetiletého muže z Brna. Při cestě po D1 směrem na Ostravu, mezi Rousínovem a Vyškovem donutil jiného řidiče nejprve zastavit a poté do něj nacouval. Policistům z dálničního oddělení v Ivanovicích na Hané se v těchto dnech podařilo bezohledného řidiče vypátrat.

Na Kamechy může vést lanovka. Stavbu tramvajové tratě totiž komplikuje podloží

Brno /INFOGRAFIKA/ - Dopravu na sídliště Kamechy může v budoucnu obstarat lanová dráha. Lanovky v Brně už vedení města ale několikrát navrhlo a zatím nikdy nedokončilo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies