VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Profesionální kuchař Ihnačák radí vařit zdravě a hlavně bez zabijáka cukru

Strážnice – Profesionální kuchař oceněný dvěma michelinskými hvězdami. To je Marcel Ihnačák, který bydlí v Sedleci na Břeclavsku. V úterý vařil ve strážnické firmě Zdravé stravování pro Hodonínsko. „Připravujeme pravidelně speciální menu, abychom oživili jídelníček. Proto byla možnost ochutnat um pana Ihnačáka," zdůvodnila přítomnost slovenského odborníka ve Strážnici nutriční specialistka Kateřina Šimková.

8.9.2016
SDÍLEJ:

V úterý vařil pro Hodonínsko Marcel Ihnačák. Profesionální kuchař ověnčený dvěma michelinskými hvězdami.Foto: DENÍK/Karolína Štukavcová

Jeho specialitou je středomořská kuchyně, která ho uchvátila především svou lehkostí a jednoduchostí. „Myslím si, že je důležité netrávit většinu dne v kuchyni. Zkrátka připravit rychle, kvalitně a zdravě oběd pro deset lidí za půl hodiny," vyjádřil přesvědčení Ihnačák.

Ten je také velkým odpůrcem cukru a doslazování. Podle něj byl cukr vynalezený, aby se rychleji a systematičtěji umíralo. „Když už sladit, tak kvalitní čokoládou, spíš bych se tomu ale vyhýbal. Je to jako s kouřením. Jde bez něj žít," řekl kuchař s tím, že další možností je cukr ze stevie, ten je ale těžko dostupný.

A jak zní jedno známé přísloví, „láska prochází žaludkem", podle Marcela Ihnačáka je to však zdraví, které jím prochází. „Když vás bolí třeba zuby, to vše jde přes žaludek. Člověk se musí zamyslet nad sebou a nad tím, co jí," zamířil Ihnačák na problematiku kvality potravin, které jsou běžně dostupné.

Tvrdí, že většina podnikatelů na Moravě bere suroviny pro přípravu jídel z velkých řetězců. Důvod je prostý. Malí producenti nestíhají pokrývat poptávku. Tudíž kvantita převažuje nad kvalitou. Myslí si ale, že se to v nejbližší době změní. S tím souvisí také diskutované téma biopotravin.

Jako bio uznává pouze jídlo, které si člověk vypěstuje na zahradě. O něm jediném má totiž jistotu, že si název bio zaslouží. „Když ochutnám selské mléko, bio mléko a plnotučné, tak ten rozdíl je tak minimální, že já jako profesionální kuchař ho nepoznám," pokrčil rameny Ihnačák.

Cestou ke spokojenosti je podle něj výběr kvalitních surovin. Jednou z nich je třeba bílý pšeničný chleba. Proto neuznává bezlepkové diety pro ty, kteří ji nepotřebují. Ihnačákovi sice učarovala středomořská kuchyně, uznává ale, že nejzdravější kuchyně je ta místní. V tomto případě československá.

Autor: Karolína Štukavcová

8.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Závěrečný podnik Českého poháru a zároveň Mistrovství České republiky na brněnské trati nad Anthroposem.
21

Brněnská trať je rychlá a zábavná, řekl český šampion Kulhavý

Ilustrační foto
2

V autoškole neuspěje každý druhý. Na vině je i stres

Memoriál Marka Těšíka v beachvolejbalu vyhráli nováčkové Starý a Hojgr

Brno /FOTOGALERIE/ – Sedmnáct dvojic zasáhlo do čtvrtého ročníku Memoriálu Marka Těšíka v beachvolejbalu. Na brněnských kurtech Sport Centra Srbská se nejvíc dařilo nováčkům turnaje Bořivoji Hojgrovi s Petrem Starým, kteří ve finále porazili 2:1 na sety Jakuba Šeráka s Tomášem Kubáskem.

Místo stromů bytový dům. Lidé chtějí náhradní zeleň

Brno - Monstrum, kvůli kterému firma vykácela vzrostlé stromy. Tak označují lidé na internetu nový dům s padesáti byty, jehož stavbu připravuje developerská firma v Turgeněvově ulici v brněnských Černovicích. Stavební povolení na něj již vydal místní stavební úřad. Rozhodnutí ale znovu projednají úředníci brněnského magistrátu.

Jednou jsme nechtíc utopili rudl alkoholu, říká kapitán brněnské lodi Stuttgart

Brno /ROZHOVOR/ - Devětadvacet let. Tak dlouho už se po Brněnské přehradě plaví kapitán Josef Chládek, který velí lodi Stuttgart brněnského dopravního podniku. Ve firmě drží několik prvenství. Jako první kapitán jezdil na lodi s rodinou. Jeho syn mu na lodi dělal lodníka a dcera průvodčí. Ještě nikdo takový v podniku přitom nebyl. V současnosti je už ale ze syna kapitán další z brněnských lodí. S vodou je Chládek starší spojený už od mládí, dříve se plavíval na kanoích, kajaku či plachetnicích. „V dopravním podniku jsem začínal na lodi Veveří. Té ale končila v roce 2011 životnost, pak jsem přešel právě na Stuttgart,“ říká o své historii na lodích.

Legendární pravé křídlo Komety František Ševčík zemřel ve věku 75 let

Brno – Český hokej přišel o legendu. V sobotu ve věku 75 let po dlouhé a těžké nemoci zesnul bývalý skvělý útočník Komety František Ševčík. Hokejista, kterému se přezdívalo „Ježek“, vybojoval v brněnském dresu pět mistrovských titulů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení