„To není možné, ona už ji má,“ směje se za chvíli udiveně Rajtšlégrová. Fenka je totiž natolik dobrá, že se do návnady zakousne ještě před cílem asi třísetmetrové dráhy.

Saša byla v sobotu jedním z asi padesátky psů, které jejich páníčci přihlásili do veřejného tréninku coursingu. Ten se poprvé konal v areálu westernového městečka v Boskovicích. „Obvykle coursing trénujeme na našem domovském cvičišti v Blansku. Teď jsme se domluvili s lidmi z městečka a zkoušíme to tady. Je to nová lokalita, ze které jsem nadšená. Je zde krásné prostředí i zázemí,“ říká Rajtšlégrová.

Cože to je vlastně coursing? Podle pořadatelů obdoba chrtích dostihů, neběhá se ale na klasickém ovále, nýbrž v terénu. „Návnada na šňůře je tažená po louce navijákem kolem kladek. Kladky jsou rozmístěné tak, aby stále měnily směr pohybu střapce. Díky tomu je pro psa velmi zajímavý a lákavý. Rychlost přizpůsobuji podle psa, pro starší psy nebo štěňátka je nižší,“ popisuje Rajtšlégrová.

Obdoba chrtích dostihů

Nádherné jarní počasí a atraktivní lokalita na trénink coursingu přilákaly více lidí než obvykle. Pod borovicemi posedávají a polehávají lidé i jejich čtyřnozí kamarádi, plápolá táborák. Na psech je vidět, jak moc je coursing baví. „Saše je teprve něco přes rok a jde jí to. Takže uvažujeme o tom, že s ní budeme jezdit i na soutěže. Podobných tréninků, jako je tento, moc není, takže hledáme a jezdíme, kam to jde. V Boskovicích se nám moc líbí,“ říká Iveta Martínková, která se svým partnerem a s fenkou přijela až z Kroměříže.

S teprve čtyřměsíční fenkou foxteriéra Floriánou si trénink vyzkoušela Andrea Filipiová z Rájce-Jestřebí. Štěně čekala kratší trasa a sprint za balonkem. „Potěšilo mě, že Flóra za balonkem vůbec běžela. O akci jsem se dozvěděla z internetu, přemluvila jsem i kamarádku s jejím pejskem a moc se nám tady líbí. Chystáme se určitě na další tréninky agility,“ říká majitelka foxteriérky.

Pouze trénink

Sobotní akce byla jen tréninkem. Psi si tam však mohli vyzkoušet všechno, co se odehrává při závodech v coursingu. „V těch se hodnotí čtyři aspekty. Úsilí psa, jeho rychlost, zákus do návnady v cíli a to, jak je ochoten odevzdat úlovek svému pánovi,“ vyjmenovává Rajtšlégrová.

Pokaždé se podle ní objeví takzvaní psi závisláci, kteří sice vyrazí za návnadou, ale jakmile zjistí, že jejich pán zmizel z dosahu, tak se k němu vrací. V tom případě musí vyběhnout i páníček, aby je podpořil. To si v sobotu vyzkoušel například Martin Los z Blanska. „Viděli jsme coursing na internetu a chtěli jsme si to vyzkoušet. Zjistili jsme, že Lara, naše fenka zlatého retrívra, je na mně hrozně závislá, takže jsem se pěkně proběhl. Ale jinak je to bezvadná akce, určitě si na podobnou ještě pro radost zajdeme,“ míní muž.