VYBERTE SI REGION

Pudink býval hutný a sytý, říká majitelka Eat Art Gallery Jitka Plesz

Mikulov - Když se řekne pudink, převážná většina lidí si představí instantní prášek 
v sáčku, který uvaří ve vroucím mléku. Že pravý pudink vypadá jinak a existuje ho hned několik druhů, dokáže výtvarnice Jitka Plesz. Ve své Eat Art Gallery v Mikulově pořádá druhý a třetí březnový víkend Pudinkové hody našich babiček.

7.3.2015 1
SDÍLEJ:

Jitka Plesz má recepty na pudinky i ze 13. století. Foto: DENÍK/Veronika Schallenbergerová

Vaření je pro Plesz potěšením. Již několik desítek let sbírá staré i nové recepty. Přiznává, že pudinky patří mezi její nejoblíbenější. „Mám doma starý sešit, kam si ukládám všechny možné recepty. Mám jich tam několik například i ze třináctého století nebo třeba od Dobromily Retigové, která uměla uvařit hned několik druhů pudinků, a další od maminky a babičky," vypráví majitelka galerie.

Jak říká, pudinky jsou především česká, německá a italská záležitost. První zmínka 
o tomto pokrmu pochází ze čtrnáctého století, kdy se objevovaly na stolech papežů. „Princip 
a filozofie pudinků je, že jsou výsledkem snahy ušetřit. Papežům a králům si kuchaři nemohli dovolit udělat tabuli jako předchozí den. Museli proto vymyslet novou formu. A právě pudinky vznikly ze zbytků jídel. Například brambor, rýže, nebo třeba krup. Bývaly hodně syté a hutné," popisuje kuchařka.

Základem pro pudink mohou být například namočené housky ve smetaně, do kterých se přidá zelenina. „Hodně také lidé používají špek nebo kus uzeného. Ze všeho se udělá hmota a ta se následně vkládá do pudinkových forem. Jsou podobné jako nádoby na bábovky, akorát mají ještě navíc víko, pod kterým se pudink lépe upeče," vysvětluje žena, která se do Mikulova zamilovala v době, kdy do něj dojížděla se svými žáky z umělecké školy v Rakousku. Od roku 2007 se pak ve městě pod Pálavou pustila do opravy starého měšťanského domu, který je nyní sídlem Eat Art Gallery.

Kromě slaných pudinků najde Jitka Plesz mezi svými recepty i návody na pudinky pikantní nebo sladké. „Do pikantních lze použít například i rybu. Základem může být také rýže nebo smetana s vajíčky, do nichž se přidávají žampiony nebo šunka," popisuje.

Všechny tyto pudinkové variace si mohou zájemci vyzkoušet a ochutnat v Eat Art Gallery v sobotu a neděli od půl jedenácté dopoledne do půl jedné odpoledne. Nebo příští víkend ve stejném čase.

Autor: Aneta Beránková

7.3.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
1

Mrazy a sněžení pokračují. Hrozí i sněhové jazyky

Ilustrační foto.

Pozemky bez majitelů získá stát. V kraji jsou jich tisíce

Kometa míří do finiše základní části. Expertům schází větší zarputilost ve hře

Brno /ANKETA/ – V pondělí šlo o šestibodový polštář, v úterý může být tříbodový. Hokejisté brněnské Komety zakončili třetí čtvrtinu extraligy na čtvrtém místě tabulky. Do posledních třinácti duelů základní části vstoupí už jen s náskokem šesti bodů na Hradec Králové, který na šestém místě drží poslední vstupenku na přímý postup do play-off. Jihomoravané se však propočty nechtějí stresovat. „Nemůžeme se dívat na tabulku, ale hlavně na sebe, abychom podávali výkony, které nás dostali nahoru," nabádal brněnský útočník Jan Káňa.

Výšlap k nové židenické rozhledně zpestří lidem streetartový umělec Timo

Brno – Výhled na Obřany či Babice nad Svitavou z rozhledny si vychutnají již od podzimu návštěvníci Židenického kopce. Na stavebních návrzích chce radnice městské části spolupracovat se studenty architektury brněnského vysokého učení technického.

Sprosté nadávky řidiči i záchranářům. Strážníci krotili agresivní opilce

Brno – Agresivní chování a hlasité sprosté nadávky dvou mužů zaměstnaly o víkendu brněnské strážníky. Jeden silně opilý muž nadával řidiči nočního autobusu, jiný zase peprná slova adresoval záchranářům, kteří ho přijeli ošetřit poté, co se sám zranil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies