VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pudink býval hutný a sytý, říká majitelka Eat Art Gallery Jitka Plesz

Mikulov - Když se řekne pudink, převážná většina lidí si představí instantní prášek 
v sáčku, který uvaří ve vroucím mléku. Že pravý pudink vypadá jinak a existuje ho hned několik druhů, dokáže výtvarnice Jitka Plesz. Ve své Eat Art Gallery v Mikulově pořádá druhý a třetí březnový víkend Pudinkové hody našich babiček.

7.3.2015 1
SDÍLEJ:

Jitka Plesz má recepty na pudinky i ze 13. století. Foto: DENÍK/Veronika Schallenbergerová

Vaření je pro Plesz potěšením. Již několik desítek let sbírá staré i nové recepty. Přiznává, že pudinky patří mezi její nejoblíbenější. „Mám doma starý sešit, kam si ukládám všechny možné recepty. Mám jich tam několik například i ze třináctého století nebo třeba od Dobromily Retigové, která uměla uvařit hned několik druhů pudinků, a další od maminky a babičky," vypráví majitelka galerie.

Jak říká, pudinky jsou především česká, německá a italská záležitost. První zmínka 
o tomto pokrmu pochází ze čtrnáctého století, kdy se objevovaly na stolech papežů. „Princip 
a filozofie pudinků je, že jsou výsledkem snahy ušetřit. Papežům a králům si kuchaři nemohli dovolit udělat tabuli jako předchozí den. Museli proto vymyslet novou formu. A právě pudinky vznikly ze zbytků jídel. Například brambor, rýže, nebo třeba krup. Bývaly hodně syté a hutné," popisuje kuchařka.

Základem pro pudink mohou být například namočené housky ve smetaně, do kterých se přidá zelenina. „Hodně také lidé používají špek nebo kus uzeného. Ze všeho se udělá hmota a ta se následně vkládá do pudinkových forem. Jsou podobné jako nádoby na bábovky, akorát mají ještě navíc víko, pod kterým se pudink lépe upeče," vysvětluje žena, která se do Mikulova zamilovala v době, kdy do něj dojížděla se svými žáky z umělecké školy v Rakousku. Od roku 2007 se pak ve městě pod Pálavou pustila do opravy starého měšťanského domu, který je nyní sídlem Eat Art Gallery.

Kromě slaných pudinků najde Jitka Plesz mezi svými recepty i návody na pudinky pikantní nebo sladké. „Do pikantních lze použít například i rybu. Základem může být také rýže nebo smetana s vajíčky, do nichž se přidávají žampiony nebo šunka," popisuje.

Všechny tyto pudinkové variace si mohou zájemci vyzkoušet a ochutnat v Eat Art Gallery v sobotu a neděli od půl jedenácté dopoledne do půl jedné odpoledne. Nebo příští víkend ve stejném čase.

Autor: Aneta Beránková

7.3.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michal Kempný

Z titulu Komety jsem měl plný facebook celý týden, usmívá se Kempný

Ilustrační foto.
9

Kuřáky vyžene z hospod zákaz. Už za měsíc

Realizační tým A mužstva Komety pokračuje, jen bez Pešouta

Brno – I po zisku mistrovského titulu hokejová Kometa poupravuje realizační tým. Na začátku týdne potvrdil setrvání v roli hlavního kouče pro příští sezonu Libor Zábranský. Jeho asistenty zůstávají Kamil Pokorný a Petr Haken, u A týmu však končí Martin Pešout a trenér brankářů Jiří Sklenář.

Úmrtnost dětí po úrazech klesá. Pomáhá prevence

Brno – Na následky úrazů umírá v posledních letech v Brně čím dál méně dětí. Podle odborníků za zlepšení může prevence. „Důvodem jsou zejména preventivní programy. Zatímco před rokem 2008 takto ročně zemřelo až pět set dětí, nyní se čísla pohybují mírně nad stovkou podobných případů," vyčíslil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Jižní Morava – Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovku srazily v záchranářském souboji důraz a standardky

Jihlava, Brno /FOTOGALERIE/ – Místo, aby se zápasem uklidnili, ocitli se po něm pod mnohem větším tlakem. Brněnští fotbalisté včera v 26. kole první ligy padli 0:3 v Jihlavě a jejich záchrana v nejvyšší soutěži není vůbec jasná. V neúplné tabulce sice Zbrojovka zůstala dvanáctá a dál drží pětibodový náskok na sestupové pozice, ale mohla být daleko klidnější. „Je ohromná ostuda prohrát v Jihlavě 0:3, za celé jaro jsme nehráli tak špatně v defenzivě," utrousil brněnský stratég Svatopluk Habanec.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies