V říjnu se tento celosvětový trend pokouší změnit kampaň Měsíc boje proti rakovině prsu. „Jde o nejčastější nádorové onemocnění žen. Jen v Jihomoravském kraji jsme ho před třemi lety nově zaznamenali u téměř osmi set pacientek," vypočítal ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Jan Žaloudík.

Přitom před dvaceti lety registrovali na jižní Moravě asi pětistovku nových případů onemocnění. „Výskyt rakoviny prsu je téměř dvojnásobný. Léčba je úspěšná hlavně tehdy, pokud se podaří chorobu zachytit v časnějších stádiích preventivním vyšetřováním a zčásti také lepší léčbou, která je však zároveň nákladnější," zhodnotil ředitel.

V jedenačtyřiceti letech onemocněla rakovinou prsu také Milada Langrová ze Znoj-ma. „Nejprve mi v třísle najednou vyskočila boule o velikosti holubího vejce. Absolvovala jsem třináct chemoterapií. Dostal zabrat celý organismus, mám pořád rýmu. A chřipka, kterou má běžný člověk čtyři dny, mě složí na celé týdny," popsala následky léčby žena.

V posledním roce počet pacientek trpících rakovinou prsu vzrostl také na základě adresných pozvánek k preventivním vyšetřením. Prohlídku podle odborníků podceňují především mladé ženy. „Příliš se o možná rizika nezajímají. Na vyšetření se mě ale neptají ani ženy starší pětačtyřiceti let. Ty by si měly nechat prsa vyšetřit jednou za dva roky. Z tisíce případů se o prevenci zajímají pouze jednotlivci. Možná si ale už vše jednoduše dohledají na internetu," poznamenal brněnský praktický lékař Tomáš Klobas.

Onemocní i muži

Proto některé nemocnice v kraji spouští vlastní preventivní kampaně. Jako v Blansku. „Pořádáme pochod, při kterém nabízíme vyšetření zdarma. Důkladná prevence by měla být pro každou ženu naprostý základ," zhodnotila mluvčí blanenské nemocnice Kateřina Ostrá.

Zhoubné nádory prsů se vzácně objevují také u mužů. Jejich výskyt je ale až stokrát nižší než u žen, v České republice tímto typem rakoviny onemocní asi šedesát pacientů ročně.

Nadějí je pro ně nejnovější výzkum vědců z brněnské Masarykovy univerzity. Nedávno přišli na to, jak tyto nádory vznikají. „Očekáváme, že pozornost vědců se nyní přesune právě na tento druh původce rakoviny, otevírá totiž nové možnosti, jak hledat speciální terapeutické léky," zhodnotil nedávno pro Deník Rovnost vedoucí výzkumného týmu Lumír Krejčí.

Nejnovější trend v léčbě rakoviny je mezi lidmi čínská medicína. „Výskyt rakoviny prsu u asijských žen je skutečně nižší než v naší populaci. Čínská medicína tak může být nápomocná k udržování zdraví nebo v rekonvalescenci po protinádorové léčbě, nahradit ji však nemůže. Ani si nemyslím, že někdy budeme schopní rakovině zcela a u všech lidí spolehlivě zabránit," uzavřel Žaloudík.

Pro zvětšení klikněte.

V létě našli Martině Davidové v prsu bulku a před týdnem ji operovali. Ženám radí:

Vyšetřujte se samy. Vyplatí se to

Břeclav /ROZHOVOR/ - Rakovina prsu se v její rodině objevila před dvěma generacemi. Tři roky nazpět onemocněla i její švagrová. Jedenapadesátiletá Martina Davidová z Břeclavi proto chodila jednou ročně na kontroly a nezanedbávala ani samovyšetření. Nemoc tak u ní lékaři objevili včas.

Jak často jste chodila na pravidelné prohlídky?

Od svých čtyřiceti let každý rok. Střídala jsem mamograf a vyšetření na ultrazvuku. Sama jsem si to hlídala.

Kdy jste zjistila, že máte rakovinu prsu?

Dvacátého srpna mi doktor na ultrazvuku našel v prsu bulku a poslal mě na biopsii. Tam mi odebrali vzorek a výsledky byly pozitivní. Díky tomu, že bulku odhalili včas a nebyla větší než dva centimetry, jsem mohla jít na operaci do Masarykova onkologického ústavu v Brně hned.

Jaká další léčba vás čeká?

Za pár dní přijdou výsledky nálezů a lékaři mi řeknou, co bude následovat. Není to lehké, člověk má všelijaké myšlenky. Rodina a kolegové mě podporují.

Uvažovala jste někdy o preventivním odstranění prsou nebo vyšetření, které určí riziko výskytu rakoviny?

O testech pravděpodobnosti jsem se dozvěděla až v onkologickém ústavu. O odstranění prsou jsem poprvé slyšela, až když si zákrok nechala udělat herečka Angelina Jolie. Nevím, jestli bych na to měla odvahu, ale zpětně si říkám, že bych to udělala.

V jakém věku jsou ostatní pacientky v ústavu?

Překvapilo mě, že je tam i dost mladých holek. Většina pacientek mi říkala, že si bulku nahmataly samy. Samovyšetření si mají dělat i mladé ženy. Vyplatí se to. (dv)