VYBERTE SI REGION

Rakvice budou mít svůj unikát. Nealkoholické víno

Rakvice – Už nejen nealkoholické pivo. Na pultech se brzy objeví také víno, které bude mít méně než půl procenta alkoholu. Bude to dobré, plnohodnotné víno, jenom bez alkoholu, tvrdí rakvický vinař Miloš Michlovský, který s novinku přichází.

15.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Jiří Kosík

„Z českých výrobců budeme první a jediní. Někdo nazývá nealkoholickém vínem i Rychlé špunty, tedy šťávu, ale to je pletení pojmů a dojmů," upozornil Michlovský.

Na výrobu nealkoholického vína koupil nejnovější technologii až z Austrálie.

„Problém starých strojů byl, že s odejmutím alkoholu odcházela i aromatika. Teď ji umíme od alkoholu oddělit a vrátit zpátky. V Evropě vím jen o jednom vinařství, který stroj s touto špičkovou technologií vlastní a používá. Je ve Španělsku," uvedl rakvický vinař a šlechtitel.

V minulých dnech už se pustil do výroby první „várky" vína, které má mít nanejvýš půl procenta alkoholu. Je ho dva tisíce litrů. Jedná se o pološumivé růžové cuvée z odrůd Ariana a Zweigeltrebe.

„Už vyrábíme, i když zatím máme jen pracovní etiketu. Připravujeme jinou, speciálně pro toto víno. Bude za několik dnů," uvedl Michlovský.

O zájmu o novinku nechtěl spekulovat, nejlepší odpověď dá podle něj trh. „Uvidíme. Když ale vezmu ty stovky e-mailů a telefonů… Ozývají se nejen řidiči, ale i těhotné ženy a ženy na mateřské dovolené. Říkají, že si neumím představit, co je tříletý absťák," směje se vinař, který vidí uplatnění také v gastronomii, například při výrobě koktejlů.

Na žízeň? Asi ne

Alexandr Valášek z Hustopečí, který tráví za volantem poměrně hodně času, je jedním z těch, kdo nealkoholické víno zřejmě vyzkouší. Už předem má ale výhrady.

„Ve srovnání s nealkoholickým pivem mě to příliš neoslovuje. Víno neberu tak, že by to byl nápoj na osvěžení. Jeho konzumaci mám spojenou s nějakou příležitostí, dobrou partou a navozením lepší nálady. Zkusím, jak nealkoholické víno chutná, ale na žízeň ho jako nealkoholické pivo určitě pít nebudu," srovnával Valášek.

Podobně se vyjádřil i ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný. „Víno se nepije na žízeň jako pivo. V některých státech se nealkoholické víno vyrábí minimálně dvacet let, ale nezaznamenal jsem, že by po něm byla nějaká velká poptávka," všiml si.

Na chuť dealkoholizovaného vína za pomoci nejmodernější technologie je sám zvědavý. „Nemyslím si, že poptávka bude nějak enormní. Upřímně, osobně jsem spíše skeptický, ale jinak úspěch Miloši Michlovskému samozřejmě přeji," řekl Šťastný.

Přestože dealkoholizování vína není zrovna jednoduchou ani levnou záležitostí a rakvický průkopník slibuje, že na ně „obětuje" velmi dobré šarže, cena by neměla být nijak závratná. Podle Michlovské nepřesáhne sto padesát korun za sedmičku.

Kromě nealkoholického vína bude v Rakvicích vyrábět i nízkoalkoholické víno s obsahem alkoholu kolem dvou procent. A další pološumivý typ pod pět procent alkoholu, který bude vhodný například na ředění minerálkou. Dohromady zhruba čtvrt milionu lahví ročně.

Autor: Michal Šupálek

15.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies