„Při loňské operaci Opera jsme zadrželi několik největších výrobců a distributorů pervitinu na Hodonínsku, kteří dodávali drogy i do okolních okresů. Poté nastala mezi narkomany silná poptávka po pervitinu,“ uvedl hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Tuto trhlinu na drogovém trhu se podařilo zatmelit dvěma výrobcům, kteří se právě vrátili z vězení. „Během pár měsíců se právě oni stali největšími producenty pervitinu,“ upozornil Zámečník.

Prvním z nich byl osmatřicetiletý muž, který se zabýval přípravou metamfetaminu ve sklepě jedno z dubňanských domů. Policejní zásahová jednotka jej dopadla právě při vaření. „Recidivista vyráběl pervitin dvakrát až třikrát týdně v množství desítek gramů,“ upozornil kriminalista z Toxi-týmu. Zkušený výrobce se na hodonínskou drogovou scénu vrátil po té, co si odpykal trest za nedovolenou výrobu drog v Rakousku.

Pověstné eso dopadl Toxi-tým v druhé polovině ledna ve Svatobořicích-Mistříně. „Šlo o čtyřiatřice­tiletého velmi zdatného výrobce, který byl schopný za měsíc vyprodukovat až stovky gramů pervitinu. Nebylo pro něj problémem při jednom prodeji nabídnout i padesát gramů drogy,“ uvedl kriminalista. Jak před časem upozornil mluvčí policie, tak kvůli odhalení několika varen se dokonce v regionu zvedla i cena této nejužívanější tvrdé drogy.

Kromě dvou velkých výrobců dopadli policisté také jednoho významného distributora. „Jednačtyřicetiletý muž měl o výrobě pervitinu velmi odborné znalosti a sám se výrobou v minulosti také zabýval. Loni jej za výrobu této drogy obvinili brněnští kolegové, zatím však nebyl pravomocně odsouzený,“ upozornil kriminalista z hodonínského toxi-týmu. Podle něj muž od té doby změnil jak své chování, tak způsob obživy.

„Drogy odebíral od obou jak od výrobce ze Svatobořic-Mistřína, tak Dubňan. Dále je prodával v našem i sousedních okresech. Zadrželi jsme jej při jeho posledním prodeji, kdy se u něj našlo dva a půl gramu pervitinu,“ uvedl kriminalista. Všechny tři policisté obvinili z trestného činu. „Po našem návrhu na vzetí obviněných do vazby, je soudce poslal za mříže,“ uvedl kriminalista. Výrobcům hrozí až desetileté a prodejci pětileté vězení. „Pokud se nám podaří prokázat aspoň třetinu z toho, co máme, tak je to dobré. Setkáváme se totiž s tím, že lidé s námi nespolupracují,“ dodal policejní vyšetřovatel. Jeho kolega podotkl, že v lednu členové toxi-týmu odpracovali navíc sedmdesát neplacený přesčasových hodin.