Klusák pověřil vedoucí lékaře, aby mu zjistili informace o podpoře stávkové pohotovosti. Když se informace dostala až k předsedovi jihomoravské odborové organizace Bohuslavu Zrzovi, ohradil se vůči tomu. „Ze zákona nic takového vyžadovat nesmí. Podali jsme proto stížnost na kraj i odborový svaz," upřesnil Zrza.

Ředitel záchranky ovšem tvrdí, že zjišťoval pouze počty lidí, kteří stávku nepodporují, ne konkrétní jména. „Musím vědět, kolik lidí bych měl v případě vyhlášení stávky k dispozici. Předpokládám, že kdo podpoří stávkovou pohotovost, zapojí se i do stávky," zdůraznil Klusák.

Že se jednalo pouze o počty stávkujících potvrdil i jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Stížnost jsme prověřovali a iniciativu záchranářů projednáme na schůzce s odboráři," prohlásil.

Někteří zaměstnanci mají ale podle Zrzy strach svůj podpis připojit. Bojí se ztráty zaměstnání. Na jejich obranu se postavila i předsedkyně odborových svazů Dagmar Žitníková. Řediteli záchranky a hejtmanovi Haškovi proto poslala stížnost. „Pokud zaměstnavatel zjišťuje takové informace, je zřejmé, že je chce nějak využít. Zjišťování toho, kdo podepsal souhlas s vyhlášením stávkové pohotovosti je podle nás v rozporu s pracovněprávními předpisy," zdůraznila.

Odboráři se s vedením záchranky a hejtmanem setkají už příští týden. „Budeme tam požadovat odvolání ředitele Klusáka a jednoho z jeho náměstků," poznamenal Zrza.