Referenda se zúčastnilo více než požadovaných pětatřicet procent ze všech oprávněných voličů v obci. Z 325 lidí jich přišlo zhruba šestačtyřicet procent. Znamená to, že výsledky referenda jsou platné a závazné.

Pro ano hlasovalo devadesát lidí, šedesát jich vyjádřilo nesouhlas, jeden obyvatel neoznačil žádnou odpověď. „Dělali jsme to právě kvůli tomu, abychom zjistili, jak to vidí lidé. Tušila jsem, že to dopadne zrovna takto," přiznala starostka Bavor Hana Koňaříková po zveřejnění výsledků.

Referendum vyhlásilo vedení obce, ovšem hlavním iniciátorem bylo občanské sdružení Nebojsa. „Na zastupitelstvu jsme se o tom bavili. Obec referendum plánovala až při podzimních volbách. Sdružení Nebojsa ale přišlo s požadavkem, aby bylo co nejdříve," vysvětlila Koňaříková.

Obyvatelé jsou několik let rozdělení na dva tábory. Jasným odpůrcem výstavby dálnice je například předseda Nebojsy Ferdinand Kurtin. „Samozřejmě jsem proti. Je jasné, že tady bude větší poletavý prach. Bez něj a nadměrného hluku to udělat nejde. Hodně poškozená bude také Natura 2000," prohlásil jeden z iniciátorů. Bavory jsou od silnice I/52 vzdálené pouhý kilometr.

Obyvatelé Bavor rozhodovali v sobotu v místním referendu o tom, zda jsou pro nebo proti výstavbě dálnice D52 přes katastrální území obce. Souhlas vyjádřilo devadesát z celkových 151 účastníků referenda.I vedení obce bylo v minulosti proti. Teď ale podle Koňaříkové někteří zastupitelé s výstavbou souhlasí. Ona osobně však navrženou dálnici neschvaluje. „Podle mě je to zbytečné, protože nám to nic nepřinese. O pět minut dříve možná budou řidiči v Brně, ale pak tam stejně budou čekat. Peníze by se daly využít lépe," myslí si starostka.

Plánovaná výstavba má i své příznivce. „Původně jsem sice byla proti, ale časem člověk zjišťuje, že je to opravdu nutnost. Říká se, že počet aut pak vzroste, ale podle mě to není pravda. Myslím si, že to zůstane stejné. Už teď čekáte někdy čtvrt hodiny na křižovatce než vjedete od nás na dvaapadesátku," uvedla třeba Jitka Šolcová.

Obyvatelům Bavor poděkoval za jejich rozhodnutí i jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Pro krajskou samosprávu je to potvrzení správnosti nově připravených Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje," vyjádřil se Hašek.

Obyvatelé Bavor rozhodovali v sobotu v místním referendu o tom, zda jsou pro nebo proti výstavbě dálnice D52 přes katastrální území obce. Souhlas vyjádřilo devadesát z celkových 151 účastníků referenda.

Obyvatelé Bavor rozhodovali v sobotu v místním referendu o tom, zda jsou pro nebo proti výstavbě dálnice D52 přes katastrální území obce. Souhlas vyjádřilo devadesát z celkových 151 účastníků referenda.