VYBERTE SI REGION

Restaurace musí upozorňovat na alergeny. Majitelé s nařízením nesouhlasí

Brno – Když si Hana Vrtíková v restauraci objednávala, musela se ptát, jestli je v jídle smetana, mléko nebo sýr. Je totiž alergická na kravské mléko. „Servírky většinou nevěděly, a tak se chodily ptát kuchařů. Tím se mi čekací doba značně prodloužila," podotkla. Později si už jídlo raději objednávala bez dotazů a doufala, že jí po něm bude dobře. Od příští soboty se její problém vyřeší. Restaurace, školní jídelny i rychlá občerstvení totiž musí zveřejňovat alergeny, které nejčastěji způsobují zdravotní problémy. Je to největší změna v pohostinství od vstupu České republiky do Evropské unie před deseti lety.

6.12.2014 8
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Jiří Macek

Možnosti mají provozovatelé tři. Třeba rychlá občerstvení mohou alergeny přidat na tabule s popisem jídel, druhá možnost je uvést je v jídelním lístku a třetí informace poskytnout na vyžádání. Řada restauratérů s novým nařízením nesouhlasí. „Když je někdo alergický na včely, taky si na ně dává pozor. Stejně tak alergici vědí, co nemají jíst. Do nápojového lístku, který je na stolech pořád, vytisknu upozornění a proškolím obsluhu. Bylo by neúnosné vypisovat alergeny ke každému jídlu," komentoval provozovatel brněnského hostince U Dřeváka Radek Klimeš.

Nadšený není ani provozovatel brněnské restaurace Borgo Agnese Michal Prachař. „Je to šikana, zbytečná práce a peníze navíc. Na druhou stranu chápu, že se tím může předejít potížím. Už jsme připravili několik speciálních jídelních lístků, které seznam alergenů v našich jídlech obsahují. Na vyžádání je zákazníkům nabídme," uvedl.

Někteří odborníci rozhodnutí Unie obhajují. Podle brněnské alergoložky Jitky Rychnovské totiž lidí s podobnými problémy jako má Vrtíková v posledních letech přibývá. „Podle mých odhadů se za deset let zvýšily potravinové alergie v populaci až o padesát procent. Zároveň proto přibývá pacientů, kteří snědí v restauraci jídlo, i když jsou na některé látky v něm alergičtí," vysvětlila.

V nejlepším případě se to projeví škrábáním v krku. „V tom horším člověk dostane průjem, ale také pro něj může přijet záchranka," poznamenala Rychnovská.

Pokud za to může neinformovanost, provozovatel bude mít problém. „Podnik dostane pokutu, nebo ho v extrémních případech zavřou. Jedná se o opatření Unie, proto se tyto prohřešky budou nejspíš postihovat tvrdými sankcemi," upozornil brněnský advokát Richard Novák.

Podle něj ale zároveň hrozí riziko zneužívání nařízení. „Je to nebezpečná situace. Dovedu si představit, že se někdo pokusí zákon otestovat. A třeba pak bude po provozovatelích neprávem vymáhat peníze," podotkl Novák.

Autor: Veronika Gecová

6.12.2014 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Knihkupectví Ryšavý v centru města končí. Může za to vysoký nájem

Brno – Po čtvrt století mizí z brněnského náměstí Svobody poslední rodinné knihkupectví v centru města – knihkupectví Ryšavý. Podle majitele za to může vysoký nájem. Lidé v budově naposled nakoupí knihy o Štědrém dni.

Nové kanceláře pro tisíc lidí otevřeli ve Slatině. Investor už plánuje další

Brno – Další kancelářský komplex se otevřel ve čtvrtek firmám i živnostníkům v Brně. Zájemci jej najdou v městské části Slatina kousek od brněnského letiště. Nové kanceláře ve městě rostou díky nízkým nájmům.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka po podzimu pouští Lacka či Vávru, přichází rychlonohý Nigerijec

Brno – Nechtějí navázat na bídný podzim. Nejvyšší představitelé brněnské Zbrojovky po skončení podzimní části první fotbalové ligy intenzivně pracují na obměně kádru. V pátek se čtveřice stávajících hráčů dozvěděla, že s nimi klub už dál nepočítá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies