Pozemky u vesnice patří církvím. Co když ale lesy kolem obce prodají a místní do nich už nebudou mít přístup? I takové obavy zaznívají z míst, kterých se dotýkají církevní restituce. Státní pozemkový úřad nyní zveřejnil informace o tom, o jaký majetek církve a náboženské společnosti požádaly do 1. srpna.

O vrácení pozemků v Lesní Hluboké na Brněnsku požádalo například Benediktinské opatství Rajhrad. „Benediktini vlastní téměř všechny lesy v okolí a také místní zámeček a kapli. Majetek jim nechci jakkoli upírat, ale o tom, co chtějí dělat s pozemky takového rozsahu, by měli jednat s obcí," myslí si starosta Vladimír Ryšánek, který už Benediktiny k jednání vyzval.

Dodal, že má strach o zámeček a kapličku, o kterou se dobrovolně starají místní lidé. „Už nás oslovovali kupci z Nizozemska, že mají o zámečku i kapličky zájem. Bojím se, aby majetek nezískali a neodstřihli ho lidem i s okolními lesy," podotkl starosta. Administrátora opatství v týdnu kvůli vyjádření redakce nezastihla.

Nové parkoviště

Posun k lepšímu po majetkovém vyrovnání čekají naopak v Rajhradě na Brněnsku. „Chceme postavit nové parkoviště u Památníku písemnictví na Moravě. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nám to v minulosti nedovolil, přestože Benediktinské opatství Rajhrad, které nyní o navrácení majetku zažádalo, bylo pro. Až opatství majetek získá, na stavebních úpravách se domluvíme," řekl starosta Rajhradu František Ondráček.

Rozvoj podle starosty Antonína Nahodila čeká také na Předklášteří. Stavební pozemky totiž stát léta blokoval. „Ať vyrovnání dopadne jakkoli, stavět se bude. Buď pozemky prodáme my, nebo opatství," těší se Nahodil.

Přímo Brnu se zatím výzvy téměř vyhnuly. Žádost odeslala pouze Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského. „Brněnská diecéze zatím žádnou výzvu týkající se jižní Moravy neposlala. Shromažďujeme informace z katastrálních úřadů. Nemyslím si ale, že bychom v minulosti nějaké zásadní pozemky vlastnili," uvedla mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.

O kolik z celkových víc než sto milionů metrů čtverečních pozemků na jižní Moravě, které si církev nárokuje, zatím požádala, pozemkový úřad vyčíslit nedokáže. „Rozlohy se ve výzvách vůbec uvádět nemusí. Dostali jsme je tak jen u některých výzev. Většina církví posílá jen papír, na kterém vyznačí pozemky, které byly jejich a doloží k nim dokumenty, které dokládají, že to tak skutečně bylo," uvedla Monika Machtová ze Státního pozemkového úřadu.

Úředníci poté prověří, o jak velké a které konkrétní pozemky se jedná, a zda k nim církve dodaly veškerou potřebnou dokumentaci. „Prověřit výzvy se snažíme do půl roku, přestože ze zákona tuto lhůtu dodržet nemusíme. Nedodané podklady znovu vyžadujeme a lhůta běží od začátku," dodala.

Nakonec úřad podepíše smlouvu o vydání majetku. „I poté je to dlouhý úřední proces k samotnému vydání," doplnila. Číslo podaných výzev podle ní ještě není konečné. Církve je můžou podávat až do konce roku. „Nepočítáme s tím, že vydáme všechen majetek, o který zažádaly. U některých totiž požadované dokumenty chybí. Pokud vím, tak z jižní Moravy se zatím žádný z pozemků ke smlouvě o vydání neblíží," dodala.

Obce, kterých se týkají podané výzvy:

Brno – Venkov: Rajhrad, Domašov u Brna, Holasice, Lesní Hluboké, Opatovice u Rajhradu, Popovice u Rajhradu, Přibyslavice u Velké Bíteše, Radoškov, Lominička u Tišnova, Žernůvka, Nelepeč, Předklášteří, Šerkovice, Štěpánovice u Tišnova, Tišnov

Znojemsko: Tvořihráz, Ratišovice, Horní Dunajovice, Mikulovice u Znojma, Bezkov

Blanensko: Běleč u Lomnice, Ochoz u Tišnova, Rašov, Kunštát na Moravě, Hluboké u Kunštátu, Chlum u Letovic, Křtěnov u Olejnice, Louka, Míchov u Boskovic, Nýrov, Olešnice na Moravě, Rozseč nad Kunštátem, Rudka u Kunštátu, Sebranice u Boskovic, Svitávka, Suchotin, Tasovice, Újezd u Kunštátu, Zbraslavec, Makov, Sychotín

Hodonínsko: Radějov u Strážnice, Strážnice na Moravě

Vyškovsko: Ivanovice na Hané, Podbřežice, Hrušky u Brna

Brno: Brno-město