Ombudsmanka Anna Šabatová poukázala, že v Kunštátě trpěli obyvatelé penzionu také tím, že dostávali nevhodnou stravu a nevyškolený personál je nevhodně ošetřoval. Na chodbách byla cítit moč a výkaly, zašle podle její zprávy působily toalety. „Důchodci s demencí jsou nejzranitelnější skupina. Typické pro taková zařízení je hospodaření s příjmy klientů, kterým vezmou všechny peníze," zdůraznila.
Penzion v Kunštátě na podnět ombudsmanky už prověřuje krajský úřad. „V tomto případě krajský úřad vede správní řízení a podniká kontroly," potvrdil radní Jihomoravského kraje Marek Šlapal.

Přísný postih

V případě prokázání prohřešků neregistrovaným ústavům podle Šlapala hrozí až milionová pokuta a trestní stíhání. Ředitelka kunštátského centra Khrystyna Chernei pochybení odmítá. „Přivazování k posteli se týkalo jediného klienta, který se v noci hrozně převaloval. Staráme se o lidi, kteří nemají šanci se dostat do jiných pečovatelských zařízení, protože jim chybí dost peněz na péči. Dva naši klienti dokonce přišli z ulice, protože neměli kde bydlet," upozornila Chernei.
Dodala, že díky živnostenskému listu může poskytovat stravu, ubytování a celkovou péči komukoli. „Jedna naše zaměstnankyně má víc než dvacetiletou praxi ve zdravotnických zařízeních a řadu kurzů. Asistent sociální péče přitom ani není povinný podobnou kvalifikaci mít," zdůraznila ředitelka.
Provoz centra plánuje příští měsíc ukončit. „Našim klientům už jsme sehnali náhradní péči. Po dvou letech bojů s úřady nám dochází energie v naší činnosti pokračovat," dodala Chernei s tím, že nyní je v centru ubytovaných sedmnáct klientů.
Zařízení začalo fungovat od ledna loňského roku. Za tu dobu si na něj stěžovalo několik anonymů. Potvrdil to kunštátský starosta Zdeněk Wetter, který ale nic podezřelého nezaznamenal. „Byl jsem se v centru podívat v době, kdy zařízení začínalo fungovat. Mluvil jsem i s klienty a nic špatného jsem tam neobjevil," sdělil.
Všem sedmi ústavům doporučila Šabatová změnit současný stav. „Měly by se buď pokusit o registraci na krajském úřadu a splnit zákonné podmínky pro zřízení ústavu sociální péče, nebo ukončit činnost," sdělila.
Její zpráva o neregistrovaných ústavech pobouřila ředitelku brněnského Domova pro seniory Okružní Barboru Balabánovou Dvořákovou. „Je hrozné, že někdo takhle těží z těch nejubožejších," prohlásila.

MARTINA ŘIHÁNKOVÁ
EVA ONDRÁČKOVÁ

Setkali jste se s podobným případem? Pište na e-mail editori@rovnost.cz