Z předposledního místa až na tým s nejlepším průměrem získaných bodů na zápas. Totální výsledkový obrat nastartovali před třemi týdny znojemští hokejisté. V soutěži EBEL se od té doby z otloukánka prvních kol stali postrach soupeřů.

Sedm zápasů za sebou už bodovali, v šesti z nich dokonce zvítězili. Od víc než dva roky starého přesunu do mezinárodní ligy Orli nikdy nezaznamenali tak povedenou sérii. „Pro fanoušky jde o super pohled. Já se ale na tabulku v sezoně moc nedívám. Důležitější pro mě je, kde v ní budeme na konci ročníku. Na druhou stranu je určitě lepší pohybovat se celou dobu nahoře než někde na konci," říká znojemský trenér Jiří Režnar o nynějším čtvrtém místu svého celku, který ztrácí na vedoucí vedoucí Bolzano pouze bod a má utkání k dobru.

Za vzestupem jihomoravského mužstva stojí příchod finského brankáře Sasu Hoviho i změna herního stylu. „Předělali jsme náš projev. V soutěži nastupuje hodně Kanaďanů, kteří hrají dost přímočaře, jen nahazují puky. To umíme také, takže navíc jsme k tomu přidali větší důraz na kombinační hru. Soupeře přehráváme naší chytrostí," vysvětluje Režnar.

Zatímco ostatní mužstva se spoléhají především na jednu až dvě elitní lajny, ve Znojmě jdou opačnou cestou. „Nemáme dva herní a dva důrazné útoky jako jiní. Naši kvalitu jsme rozložili do všech čtyř formací, takže nebezpečí hrozí od každé z nich," pochvaluje si kouč taktiku, díky níž se jeho mužstvo prosazuje téměř při jakékoli situaci na ledě. Důkazem je, že ze znojemského týmu se gólově neprosadili pouze dva z patnácti forvardů.

Rozložení ofenzivní síly si pochvalují i hráči. „Podobně jsme to měli i v Karlových Varech, kde jsme s touto taktikou získali titul," porovnává útočník Milan Procházka současnou situaci s extraligovou sezonou 2008/2009.

S vyrovnaností jednotlivých formací Režnar pravidelně všechny střídá a hraje na čtyři lajny. „Je to obrovská výhoda. Někteří soupeři nasazují jen tři útoky, takže na rozdíl od nich máme víc energie," upozorňuje zkušený šestatřicetiletý útočník, který je se sedmi body třetí nejproduktivnější znojemský forvard. Zatím zůstává na jihu Moravy, i když v případě atraktivnější nabídky může odejít. „Jsem vděčný, že jsem dostal příležitost, zapadl jsem do koncepce a svou radou a zkušeností můžu týmu pomoct. Nad budoucností nyní nepřemýšlím. Pokud nějaká nabídka přijde, zvážím ji, ale nyní dýchám za Znojmo," říká Procházka. Prodloužit svou rekordní bodovou sérii můžou Orli v pátek ve Štýrském Hradci, sedmému týmu tabulky. Soupeř se po dvou porážkách chytil v posledním kole, kdy rozstřílel 6:2 Innsbruck. „V posledních zápasech jsme dávali v průměru jen dvě branky. Konečně jsme ukázali náš střelecký potenciál," těší rakouského křídelníka Manuela Ganahla.

BODOVÁ SÉRIE

Nejdelší bodová série znojemských hokejistů od vstupu do soutěže EBEL:

5. kolo (27. září): Orli Znojmo – Villach 5:3

6. kolo (28. září): Orli – Znojmo – Innsbruck 5:3

7. kolo (4. října): Orli Znojmo – Lublaň 5:2

8. kolo (6. října): Villach – Orli Znojmo 4:3 sn.

9. kolo (8. října): Orli Znojmo – Linz 5:2

10. kolo (11. října): Innsbruck – Orli Znojmo 2:3

11. kolo (12. října): Dornbirn – Orli Znojmo 3:4