Často se podle něj stává, že si i při hlasování musí odběhnout na různé schůzky. „Ne všichni jsou ochotní za mnou dojet do Brna nebo se scházet o víkendu. A kdybych je odmítl, mysleli by si, že nechci komunikovat," vysvětlil Žaloudík.

Podobně jako on je na tom také Jozef Regec z volebního obvodu číslo devětačtyřicet Blansko. Ten vynechal 1098 hlasování. „Nic důležitého jsem nezmeškal, absence jsem měl kvůli svému členství ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost," hájil se senátor.

Třetí nejhorší je Stanislav Juránek, který obhajuje mandát v obvodu číslo osmapadesát Brno-město. Na dotaz Rovnosti, proč tomu tak je, reagoval stejně jako ostatní, že u všeho důležitého byl.

Podle předsedy senátu Milana Štěcha nejsou absentující senátoři na hlasování zas takový problém. „Ještě se nestalo, že bychom kvůli tomu o něčem nemohli rozhodnout. Někdy se hlasování neúčastní jen proto, že na věc nemají jasný názor. Důležité je, aby nechyběli na těch opravdu významných hlasováních. A pokud přeci jen chybí, je to spíše problém jednotlivých předsedů klubů," podotkl. Časté podle něj bývají i různé schůzky při zasedání senátu, kterými se omlouval Žaloudík.

Jaroslav Bílek, mluvčí sdružení Kohovolit.eu, které připravuje například volební kalkulačku a sleduje aktivitu zákonodárců, potvrzuje, že absence u hlasování v senátu je někdy omluvitelná. „Aktivita senátora nezávisí jen na jeho účasti na hlasování. Řada z nich je totiž procedurálních. Na druhou stranu je ale spíše na voličích, zda takovéto chování prominou," okomentoval mluvčí.

Naopak jedním ze senátorů s nejlepší docházkou je hodonínský Zdeněk Škromach, který chyběl jen ve 158 případech. Těsně za ním skončil senátor za Kroměříž Miloš Malý, který chyběl u 227 rozhodnutí. Jeho obvod číslo devětasedmdesát zahrnuje také několik obcí na Vyškovsku.

Malý jako jediný z uvedených senátorů nebude mandát obhajovat. „Hlavním důvodem je vysoký věk, rozhodl se odejít do důchodu," informoval jeho asistent Jozef Lehocký.

Hlasování v senátu
Jan Žaloudík 1925/1298
Jozef Regec 2125/1098
Stanislav Juránek 2363/860
Miloš Malý 2996/227
Zdeněk Škromach 3065/158
První číslo značí, u kolika hlasování za posledních šest let byli senátoři pro, proti nebo se zdrželi. Naopak druhé počet hlasování, kterých se vůbec neúčastnili.