Rybníkářství Pohořelice letos chystá své tradiční kapry mírně zdražit. „Jaro bylo podařené, ale od května bylo chladno. Máme letos průměrný rok. Zdražíme ale jen o pár korun, takže přímo na výlevech si ho lidé mohou koupit za sedmdesát korun za kilogram," řekl obchodní náměstek rybníkářství Pavel Míšek. Na předvánočním trhu se pak cena vyšplhá přibližně na pětadevadesát korun za kilo.

Rybníkářství Pohořelice se příští týden v sobotu pustí do třídenního výlovu Vrkoče, což každý rok láká až dvacet tisíc návštěvníků.

Poslední říjnovou sobotu začíná výlov i největšího rybníka na Blanensku – Olšovce v Jedovnicích. Letos bude tato velká rybářská akce dokonce třídenní. Na programu výlovu je jarmark s nejrůznějšími stánky a zábava pro děti, například jízda na ponících. Hlavním lákadlem ale bude občerstvení s rybími dobrotami a samotný prodej živých ryb. „V nabídce bude kapr, amur, tolstolobik a z dravých ryb především candát," zmínil šéf jedovnických rybářů Josef Kocman.

Protože do Jedovnic kvůli výlovu přijíždí tradičně tisíce lidí, posílí autobusová doprava, a to na linkách z Blanska a Brna-Židenic.

Na Vyškovsku se příští sobotu mohou lidé podívat na výlov Jandovky. „Budeme zájemcům prodávat kapry, které jsme zajistili v Tovačově," sdělil předseda vyškovského rybářského svazu Radoslav Kotík.

Ryb přímo z Jandovky se návštěvníci nedočkají. „Důvodem je, že zde máme násady a ty ještě nejsou dostatečně velké. Aktuálně mají pouze čtyřicet až pětačtyřicet centimetrů. Nejen na Vánoce, ale i jindy lidé chtějí zejména kapry o velikosti padesáti až šedesáti centimetrů," vysvětlil Kotík.

Mrskání šupinatých těl si užijí v sobotu i v neděli lidé v Blatničce, kde rybáři vyloví tamní vodní nádrž. „Do přehrady jsme nasadili candáty, takže už v pátek večer umístíme podložku, kterou v sobotu v půl sedmé ráno začneme zvedat. Oficiální start výlovu je půl hodiny poté," uvedl Josef Minařík z blatničského Rybářství Minařík, které výlov pořádá.

Kromě candátů se lidé mohou těšit na kapry, amury nebo líny. Vyberou si však také z dalších vedlejších druhů ryb. Vylovené ryby si navíc mohou zakoupit. „Nezdražujeme, takže cena kaprů je stejná jako loni. Výběrového budeme prodávat za devětasedmdesát korun a kapra první třídy za dvaasedmdesát korun," řekl pořadatel.

Ten letos očekává rekordní návštěvnost především kvůli zrušení výlovu rybníka Dvorský. „Velký zájem jsme poznali už tehdy, když se nám hlásili stánkaři. Počasí by nám mělo přát, takže počítám, že přijde až pět tisíc lidí," sdělil Minařík. Pro hladové návštěvníky budou připravené speciality z čerstvých ryb. Zájemci ochutnají kapra na několik způsobů, například smaženého, po mlynářsku nebo na zelenině. U přehrady zavoní také rybí karbanátky, pstruh z grilu a samozřejmě rybí polévka.

Výlov, který v sobotu končí v pět hodin odpoledne, pokračuje také v neděli. „Všechny ryby musí být z přehrady pryč. V pondělí totiž nastupuje firma na plánované čištění," vysvětlil Minařík.