Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ). Vítr působil problémy už začátkem týdne. V Olomouckém kraji už v pondělí kácel stromy a na Štědrý den na řadě míst Moravy i ničil střechy, v Rožnově pod Radhoštěm dokonce jednoho člověka zranily padající větve.

Podle aktuální výstrahy ústavu hrozí velmi silný vítr na severu Olomouckého kraje, tedy na Jesenicku a Šumpersku, a na Novojičínsku, Bruntálsku a Frýdeckomístecku v Moravskoslezském kraji. O něco méně nebezpečný, ale stále silný vítr, zasáhne podle meteorologů zbytek Moravskoslezského a Olomouckého kraje, Zlínský kraj, Jihomoravský kraj, Vysočinu a Orlickoústecko a Svitavsko v Pardubickém kra­ji.

Výstraha

Pro většinu Moravy platí výstraha ode dneška do čtvrtečních 16:00. Na Vysočině a v Pardubickém kraji se silný vítr objeví zřejmě až ve čtvrtek mezi 07:00 a 16:00. Později má vítr slábnout, ale může se znovu objevit v sobotu.

„Ve východní polovině území očekáváme i nadále čerstvý vítr s nárazy kolem 15 metrů za sekundu (55 km/h), místy i kolem 20 metrů za sekundu (75 km/h). Zpočátku se budou nárazy kolem 20 metrů za sekundu vyskytovat zejména na Slezsku a v severovýchodní polovině Moravy. Oblast nejsilnějších nárazů větru se bude rozšiřovat zvolna k západu a ve čtvrtek přes den očekáváme nárazy kolem 20 metrů za sekundu hlavně na jihozápadě Moravy, na Vysočině a ve východních Čechách," uvedli meteorologové. V Jeseníkách a Beskydech může vítr v nárazech dosáhnout rychlosti až 110 km/h a ve čtvrtek přes den v Jeseníkách a Krkonoších kolem 90 km/h.