„Kartu dostane každý, kdo od státu pobírá nějakou sociální dávku," vysvětlil mluvčí Úřadu práce České republiky Jiří Reichl. Karta má fungovat stejně jako běžná bankovní karta. Účet budou mít všichni uživatelé vytvořený u České spořitelny.

Budoucí uživatelé ale zavedení této novinky kritizují. Proti kartám se staví zejména zdravotně postižení. Například pro vozíčkáře jsou největším problémem bankomaty. „Nejsou pro nás přizpůsobené. Často nejsou bezbariérové, navíc nevidím na klávesnici. Kvůli její výšce ji ani nemůžu pořádně zakrýt při vyťukávání pinu. Je to tedy nebezpečné. Pokud by mi někdo kartu ukradl, snadno přijdu o peníze," upozornil například brněnský vozíčkář František Fux. Dodal, že problém se může objevit i na vesnicích, kde bankomaty často nejsou.

Podle ředitelky TyfloCentra Brno Hany Bubeníčkové se s problémy budou potýkat i lidé se zrakovým postižením. „Zavedení sKaret trápí hlavně starší lidi. Nejsou zvyklí mít vlastní účet a kartu. Je proto pochopitelné, že z toho mají strach. Problémem je také to, že nevidomí si například nemohou sami přečíst svůj pin," vysvětlila Bubeníčková.

Vadí jí také snižování samostatnosti nevidomých, ke kterému podle ní sKarty vedou. „Snažíme se, aby si tito lidé dokázali pomoct sami, ale zavedení takové novinky samostatnost lidí se zrakovým postižením spíš snižuje," myslí si.

Do konce roku

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové by všichni stávající příjemci sociálních dávek měly karty dostat ještě do konce tohoto roku, případně v prvním čtvrtletí toho následujícího.

Karty si lidé mohou vyzvednout na pobočkách úřadu práce. „Každý bude písemně vyrozuměn o tom, že jeho karta je na příslušném úřadu připravena. Nemusí se proto chodit každý den ptát. Při převzetí sKarty dostane příručku s návodem, jak ji používat, informace o podmínkách použití a také sazebník plateb," vysvětlila Plívová.

Zdarma je pro příjemce sKarty její vydání jednou za čtyři roky, otevření a vedení účtu ke kartě, bezhotovostní platba kartou v obchodech, výběr z bankomatu České spořitelny ke každé dávce nebo provedení jednoho bezhotovostního převodu.

Důvodem pro zavedení sKaret je sjednocení systému vydávání sociálních dávek. Stát tak ušetří více než dvě stě milionů korun ročně.