Přeběhlíci z jedné kandidátky na jinou jsou podle odborníků běžní. „Přesuny jsou přirozené. Neexistuje pro ně vzorec, který by je vysvětloval. Vždy se najde někdo, kdo střídá příslušnost jako ponožky. Současný stav, kdy je na scéně víc malých stran a hnutí, tomu svědčí více, než když hlasy sbírají silné strany,“ zmínil politolog Stanislav Balík.

Někteří kandidáti ve třech posledních volbách do sněmovny kvůli vzniku nových stran vystřídali i tři různé. „K sociálním demokratům jsem vstoupil v roce 1997, ale přestal se mi líbit vývoj strany. Uznával jsem politiku Miloše Zemana, proto jsem ho podpořil v prezidentských volbách a vstoupil do SPO,“ uvedl třeba Marek Viskot.

Letos Viskot kandiduje z pátého místa za Realisty. „Příliš neřeším, jestli je strana pravicová, či levicová, důležité pro mě je, aby slibovala jen to, co může splnit. A to dělá,“ dodal.

Volby 2017 
Nejlepší volební zpravodajství z vašeho kraje, kompletní výsledky všech obcí, vizitky poslanců. Sledování povolebního vyjednávání, reakce vítězů i poražených. To vše nejpodrobněji a nejkvalitněji v pondělním vydání Deníku Rovnost.

Na jiné, vlastní, kandidátce budou voliči ve sněmovních volbách poprvé hledat také Starosty. „Mnoho našich členů v minulosti kandidovalo pod jinými stranami, to je v pořádku. Chceme ale, aby mohli jít do sněmovny i lidé ze spřízněných stran, třeba Starostů pro jižní Moravu,“ řekl mluvčí Karel Kreml. 

K největšímu přesunu politiků v jihomoravské historii patří vystoupení části lidovců ze strany v roce 2009. Někteří potom následovali Miroslava Kalouska do jeho nově založené strany TOP 09. „Odešel jsem, stejně jako další kolegové, a slíbil, že to nebudu komentovat. To platí. Mohu ale říci, že jsem spokojený,“ sdělil starosta Kobylnic na Brněnsku Lubomír Šmíd, který v letošních volbách kandiduje za TOP 09 ze sedmého místa.

Za jinou stranu letos kandidují také příznivci Tomia Okamury. Následovali ho totiž, když před dvěma lety opustil tehdejší hnutí Úsvit přímé demokracie a založil novou stranu Svoboda a přímá demokracie. „Žádná jiná varianta nepřipadala v úvahu. Okamura Úsvit vytvořil a měl největší vliv na program. Vyštvali ho straničtí kolegové. Přidal jsem se k němu automaticky, spolupracuji s ním už pět let a jeho myšlenky jsou mi blízké,“ zdůraznil jihomoravský lídr kandidátky SPD Jan Hrnčíř.

Video Populisté a proč (ne)volit.
Video politologů z Masarykovy univerzity varuje před volbou populistů