VYBERTE SI REGION

Školní jídelny: zdravější potraviny a výběr z více jídel

Jižní Morava, Vysočina /ANKETA/ – Osmažit dvaatřicet kilo kuřecích prs a pět a půl kila cibule a uvařit šestadvacet kilo těstovin. I tak může vypadat běžný den kuchařek ve školních jídelnách na Vysočině. Od začátku září stojí každý den u jejich výdejních pultů desítky tisíc hladových žáků.

10.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Jan Vraný

Většina škol většinou nabízí výběr z několika jídel. Mezi těmi, kdo se ještě částečně drží starého modelu, je například škola v Mutěnické ulici v Brně. Nabízí jen jedno jídlo, žáci si ale mohou vybrat ze dvou různých příloh. „Pokud máme sladké jídlo jiné než buchty, nabízíme vždy jako druhé ještě nějaké slané," vysvětlila asistentka ředitelky školy Eva Slezáková. V Mutěnické navíc nabízí i dopolední svačinu. „Chystáme ji zhruba třetině školáků," dodala Slezáková.

Většina škol vychází vstříc i dětem s alergiemi nebo cukrovkou. Přestože to žádná vyhláška nenařizuje. Pokud ale jídelna nabízí výběr z více jídel, bývá často jedno z nich bezlepkové. Funguje tak například Centrální školní jídelna v Sirotčí ulici v Třebíči, kam chodí žáci a učitelé čtyř tamních škol.

Úroveň jídelen se v posledních desetiletích změnila i v jiných ohledech. „Od devadesátých let se u nás měnilo složení jídelníčku. Začali jsme zavádět nové recepty, strava je vyvážená, pestrá," popsal ředitel Základní školy Otokara Březiny v Jihlavě Pavel Říha.

S tím, že se jídelníčky lepší, souhlasí i mnozí rodiče. „Když jsem chodila na základní školu, dostávali jsme často jen knedlíky a k tomu hnědou omáčku a občas kus masa. Žádné saláty nebo zákusky. Syn je ve třetí třídě a nestačím se divit, jak mají pestrý výběr. Na druhou stranu se ale dětem možná až moc podstrojuje," řekla například Brňanka Kateřina Macháčková.

Změny chválí také hygienici. „Kuchyně mají lepší vybavení a víc dbají na to, z jakých surovin vaří. Častěji nabízí ovoce a zeleninu ve formě salátů," řekla Eva Sovová z krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Dodala, že současný trend je nabídnout dětem co nejzdravější jídlo. „Do jídelníčku školy nově zařazují jáhly, cizrnu, pohanku, celozrnné knedlíky či ryby," upozornila.

Podle hygieniků dodržují jídelny předpisy vzorně. „Kontrolujeme, zda děti nedostávají příliš mnoho smažených a sladkých jídel, pestrost stravy, skladování potravin. Za posledních dvacet let jsme žádnou jídelnu zavřít nemuseli. Mezi nejčastější prohřešky patří například podávání masových vývarů na úkor zeleninových," sdělila Sovová.

Jak se vaří na základních školách jižní Moravy a Vysočiny.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Cena oběda závisí na věku dítěte. Na nižším stupni základní školy platí většinou do pětadvaceti korun, starší o několik korun víc. Další peníze dostávají jídelny od ministerstva nebo od zřizovatele.

Obědy jsou pro školáky důležitou součástí dne. Podle brněnské výživové poradkyně Evy Beníškové totiž mají dospívající děti za den sníst víc jídla než dospělí. „Přesný příjem kilokalorií však závisí na hmotnosti dítěte," podotkla poradkyně.

Upozornila, že součástí jídelníčku dospívajících má být čerstvé ovoce a zelenina a celozrnné pečivo. „Dále kvalitní šunka, tuňák nebo sýr. Rodiče mohou doma připravit obloženou bagetu a dítě tak nebude mít potřebu jít do fastfoodu," vysvětlila Beníšková. Vhodné jsou podle ní i mléčné a zakysané výrobky. „Jako hlavní pokrm by měly převažovat z příloh vařené brambory, těstoviny a rýže, dále přírodní maso nebo zeleninový salát," dodala.

Když má dítě chuť na sladké, může sáhnout po oříšcích, sušeném ovoci či müsli tyčinkách. „Důležitý je pitný režim. Je ale nutné omezit sladké limonády a upřednostnit například ovocné šťávy smíchané s vodou," vysvětlila poradkyně.

Autor: Jana Vondrová, Redakce

ANKETA

Odnesli jste si ze školních jídelen trauma?

ANO

26 %

NE

74 %

Hlasovalo: 74     Anketa byla ukončena

10.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Bída na závěr chabého podzimu. Zbrojovka remizovala s Karvinou

Brno – Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1. Skórovali Jan Šisler a v nastavení Lukáš Vraštil.

EXKLUZIVNĚ

Kempný si zvyká na dril v NHL: I na rozbruslení před zápasem se jedou bomby

Chicago, Brno /ROZHOVOR/ - Nasedl na vysněný kolotoč nejprestižnější hokejové soutěže světa, z kterého ani na chvíli nesmí vyskočit. Bývalý obránce brněnské Komety Michal Kempný vstřebává první zápasové dávky v NHL. Zatím odehrál dvacet utkání a už si vyzkoušel i dril tří zápasů v pěti dnech.

Policie obvinila souzeného Íránce Zadeha z ovlivňování svědka

Brno – Policie v sobotu obvinila podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, který je souzený za daňové úniky, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Nyní ještě probíhají výslechy. Po poledni to sdělil Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies