VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelny: zdravější potraviny a výběr z více jídel

Jižní Morava, Vysočina /ANKETA/ – Osmažit dvaatřicet kilo kuřecích prs a pět a půl kila cibule a uvařit šestadvacet kilo těstovin. I tak může vypadat běžný den kuchařek ve školních jídelnách na Vysočině. Od začátku září stojí každý den u jejich výdejních pultů desítky tisíc hladových žáků.

10.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Jan Vraný

Většina škol většinou nabízí výběr z několika jídel. Mezi těmi, kdo se ještě částečně drží starého modelu, je například škola v Mutěnické ulici v Brně. Nabízí jen jedno jídlo, žáci si ale mohou vybrat ze dvou různých příloh. „Pokud máme sladké jídlo jiné než buchty, nabízíme vždy jako druhé ještě nějaké slané," vysvětlila asistentka ředitelky školy Eva Slezáková. V Mutěnické navíc nabízí i dopolední svačinu. „Chystáme ji zhruba třetině školáků," dodala Slezáková.

Většina škol vychází vstříc i dětem s alergiemi nebo cukrovkou. Přestože to žádná vyhláška nenařizuje. Pokud ale jídelna nabízí výběr z více jídel, bývá často jedno z nich bezlepkové. Funguje tak například Centrální školní jídelna v Sirotčí ulici v Třebíči, kam chodí žáci a učitelé čtyř tamních škol.

Úroveň jídelen se v posledních desetiletích změnila i v jiných ohledech. „Od devadesátých let se u nás měnilo složení jídelníčku. Začali jsme zavádět nové recepty, strava je vyvážená, pestrá," popsal ředitel Základní školy Otokara Březiny v Jihlavě Pavel Říha.

S tím, že se jídelníčky lepší, souhlasí i mnozí rodiče. „Když jsem chodila na základní školu, dostávali jsme často jen knedlíky a k tomu hnědou omáčku a občas kus masa. Žádné saláty nebo zákusky. Syn je ve třetí třídě a nestačím se divit, jak mají pestrý výběr. Na druhou stranu se ale dětem možná až moc podstrojuje," řekla například Brňanka Kateřina Macháčková.

Změny chválí také hygienici. „Kuchyně mají lepší vybavení a víc dbají na to, z jakých surovin vaří. Častěji nabízí ovoce a zeleninu ve formě salátů," řekla Eva Sovová z krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Dodala, že současný trend je nabídnout dětem co nejzdravější jídlo. „Do jídelníčku školy nově zařazují jáhly, cizrnu, pohanku, celozrnné knedlíky či ryby," upozornila.

Podle hygieniků dodržují jídelny předpisy vzorně. „Kontrolujeme, zda děti nedostávají příliš mnoho smažených a sladkých jídel, pestrost stravy, skladování potravin. Za posledních dvacet let jsme žádnou jídelnu zavřít nemuseli. Mezi nejčastější prohřešky patří například podávání masových vývarů na úkor zeleninových," sdělila Sovová.

Jak se vaří na základních školách jižní Moravy a Vysočiny.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Cena oběda závisí na věku dítěte. Na nižším stupni základní školy platí většinou do pětadvaceti korun, starší o několik korun víc. Další peníze dostávají jídelny od ministerstva nebo od zřizovatele.

Obědy jsou pro školáky důležitou součástí dne. Podle brněnské výživové poradkyně Evy Beníškové totiž mají dospívající děti za den sníst víc jídla než dospělí. „Přesný příjem kilokalorií však závisí na hmotnosti dítěte," podotkla poradkyně.

Upozornila, že součástí jídelníčku dospívajících má být čerstvé ovoce a zelenina a celozrnné pečivo. „Dále kvalitní šunka, tuňák nebo sýr. Rodiče mohou doma připravit obloženou bagetu a dítě tak nebude mít potřebu jít do fastfoodu," vysvětlila Beníšková. Vhodné jsou podle ní i mléčné a zakysané výrobky. „Jako hlavní pokrm by měly převažovat z příloh vařené brambory, těstoviny a rýže, dále přírodní maso nebo zeleninový salát," dodala.

Když má dítě chuť na sladké, může sáhnout po oříšcích, sušeném ovoci či müsli tyčinkách. „Důležitý je pitný režim. Je ale nutné omezit sladké limonády a upřednostnit například ovocné šťávy smíchané s vodou," vysvětlila poradkyně.

Autor: Jana Vondrová, Redakce

Odnesli jste si ze školních jídelen trauma?

ANO

26 %

NE

74 %

Hlasovalo: 74

Anketa byla ukončena

10.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vedoucí Modré linky důvěry Bohuslava Horská.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

Brněnská spalovna. Ilustrační foto.

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

AKTUALIZOVÁNO

Ve Francouzské ulici v noci hořela tři auta. Včetně mercedesu za milion

Brno - Brněnští hasiči museli v noci po třetí hodině likvidovat požár tří osobních aut ve Francouzské ulici. „Zcela shořel mercedes a Renault Scénic, oheň navíc poškodil ještě hyundai," informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Vodojemy v Brně se podobají oblíbené istanbulské památce, říká znalec podzemí Svoboda

Brno /FOTOGALERIE/ – Již zanedlouho se Brňané i přespolní vyřádí na adrenalinových prohlídkách brněnského podzemí. Lidé při nich vstoupí na dosud nepřístupná, ale zato zajímavá místa, jen s helmami a čelovkami. Úzkými štolami a žebříky do podzemí, které návštěvníci zakusí, již nespočetněkrát prošel znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Právě on se velkou měrou na zpřístupnění nových tras podílí.

Přetížená řečkovická pošta dostane další klienty. Jehnice ztratí výdejní místo

Brno - Fronty na vyzvednutí zásilek se na poště v Řečkovicích od začátku března ještě prodlouží. Pro odložené zásilky si sem přijdou i lidé z Jehnic a Ořešína, kteří by jinak využili výdejní místo v jehnickém obchodě. Do konce února totiž obchod zavře a s ním skončí i výdejní místo.

Soupeř? Zmuchlané košile. Nejtěžší je vyžehlit manžety, říká účastnice soutěže

Brno – Že žehlení není ryze ženská záležitost přišli v sobotu dokázat muži na mistrovství v žehlení. Týmy i jednotlivci v Nákupním centru Královo Pole poměřili síly, když jim organizátoři přichystali zmuchlané košile.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies