V čem spatřujete příčiny volebního výsledku?

Na voliče mělo vliv jak působení sociální demokracie v krajích, tak ve vládě. To se odrazilo i při senátních volbách. Svou roli sehrál i vztah ke konkrétním lidem, a že tady může být určitá vůle pro změnu. Příští volby budou opět o něčem zcela jiném.

V rozhlase váš stranický kolega Lubomír Zaorálek vysvětloval volební neúspěch strany i tím, že se ČSSD zaměřila na své úspěchy ve vládě a nenabídla vizi pro budoucnost. Souhlasíte?

Problém byl spíše v centrálně zaměřené kampani na Babiše a na jeho téma stát jako firma. To se ukázalo jako chybné, což nám potvrzovaly už při přípravě voleb agentury. Sociální demokracie ztrácí původní voličskou základnu, na které stála a dělala výsledek třicet až pětatřicet procent. To jsou zaměstnanci, rodiny s dětmi, senioři a lidé se zdravotním postižením. Snaha hledat menšinové skupiny, které jsou zajímavé v Praze, možná ještě Brně, nás více méně oslabuje. Velkou část našich voličů jsme tak nechali ANO a Babišovi. Pokud nezískáme tyto skupiny zpátky, což je čtyři a půl milionu lidí, tak není co řešit. Letošní volby byly jen zahřívacím kolem pro volby v příštím roce. Vedení sociální demokracie z toho musí vyvodit závěry a výrazně změnit strategii.

Budete v příštím roce ve sněmovních volbách kandidovat?

Na to se nechystám. Určitě ale podpořím některé kandidáty. Aktuální budou naše volební konference, okresní, krajské, a sjezd, kde se bude diskutovat o tom, kam by měla sociální demokracie směřovat, aby mohla znovu vystoupit na výsluní jako v dobách, kdy jsme volby vyhrávali a blížili se pětatřiceti procentům.

Ve druhém kole senátních voleb jste ale zřejmě nečekal, že prohrajete ve všech městech, včetně Dubňan, kde lidovci mají málo voličů…

Je to tak, v zásadě přišli jen voliči věrní sociální demokracii. Z velké části nepřišli voliči komunistů, kteří ale deklarovali podporu. Podobně tomu bylo i v případě Moravanů. Část voličů ANO zřejmě na doporučení pana Zimovčáka podpořila lidoveckou kandidátku. Výsledek není nejlepší. Na druhé straně, když porovnám další známé tváře v jiných obvodech, tak uspěli ti, co nejsou obecně známí. Je to jen jeden z neúspěchů v dlouhé řadě mého působení v politice. Teď mám prostor k tomu se rozhlédnout a říci, co dál. Jak v osobním životě, tak v tom politickém.

Jaká byla podle vás největší chyba při kampani?

Kampaň odpovídala finančním možnostem a velkou část zabíraly krajské volby. Například ANO s panem Zimovčákem do ní dalo peněz více. Intenzita a agresivita kampaně, kterou vedli lidovci, byla výrazně dál než naše. Pokud jde o vložené prostředky, měli k dispozici několikanásobně více než my. Neříkám, že to rozhodlo.

Myslíte si, že vám uškodily hovory z bazénku se zapálením ohňů či lánská schůzka?

Při předvolení kampani jsem potkal tisíce lidí a nikdo mi toto nevyčítal. Slyším to pouze z médií, z okruhu pražské kavárny a podobných skupin, které žijí hlavně na internetu a mají jiné názory. Naopak jsem slyšel spoustu podpůrných stanovisek k alkoholu pro cyklisty. Lidi zajímalo, jaké budou důchody, minimální mzda, a ozývaly se i otázky ohledně migrantů.

Zajímavá byla i vaše avizovaná kandidatura na prezidenta. Nemyslíte si, že vás kvůli tomu lidé nyní nechtěli volit s tím, že by pro vás hlasovali až pak?

Že by si mě šetřili na prezidentské volby…(smích) Nyní se ozval bývalý senátor Petr Pithart, že by chtěl kandidovat. A Miloš Zeman na první pokus taky nebyl zvolen. Možná je to právě start na Hrad. Uvidíme. Tento projekt nekončí. Určitě bude dost času se k tomu vrátit, ale nyní není nejlepší atmosféra to řešit.

A budoucnost ve vrcholové politice? Lze spekulovat o místě prezidentského poradce či místostarosty?

Pokud bude zájem o moje znalosti a zkušenosti, tak o tom můžeme hovořit. V tuto chvíli si dám chvíli oddech, udělám administrativní kroky, které jsou spojené s ukončením mandátu senátora. Nyní nemám nic konkrétního, na nic jsem se nechystal, ani žádné pašaliky jsem si nevytvářel (úsměv). Teď se budu nějaký čas věnovat tomu, jak si uspořádat vlastní život.