Černá můra některých odborníků na umění i lidí z Moravského Krumlova se naplní. Velkoplošné obrazy z dějin Slovanů budou do konce roku k vidění ve Veletržním paláci, poté však začne příprava na jejich transport. Známý cyklus děl Alfonse Muchy by měl Českou republiku opustit v únoru nadcházejícího roku.

První zastávku na cestě po Japonsku udělá v Tokiu, konkrétně ve zdejším The National Art Center. Ministerstvo kultury podle mluvčí Simony Cigánkové došlo k závěru, že v případě cesty do Japonska jsou pro Epopej zaručeny odpovídající podmínky.

Proti vývozu dvou desítek pláten z České republiky vznikla přitom před časem petice, kterou nyní podepisují i lidé v Moravském Krumlově. „Naší snahou je upozornit na problém, který zde hrozí. Kulturní památky by totiž neměly opouštět republiku," poukázal krumlovský starosta Tomáš Třetina. Ten spolu s dalšími lidmi z Krumlova doufá, že se jednou Epopej vrátí na krumlovský zámek.

S cestou obrazů do zahraničí nesouhlasí ani Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví a malířův příbuzný John Mucha. „Vlivem vlhkosti hrozí probuzení plísní, které by na podkladě pláten mohly být. Jejich přítomnost může zjistit analýza, kterou ale vlastník, tedy Hlavní město Praha, nechce nechat udělat. Zájem o ni nemá ani ministerstvo kultury," naznačil viceprezident asociace Martin J. Kadrman.

Kritici se také obávají možného poškození děl při jejich ukládání do přepravních tubusů. Praha ale výtky odmítá. Podle Národní galerie je cyklus pláten namalovaný v letech 1912 až 1926 ve výborném stavu a na transport je připraven.