Majitel investiční skupiny DRFG je jedním z dvacítky obviněných v případu úniku z policejních spisů a trestních řízení. Sobotka dnes na sociálních sítích napsal, že mu Babiš může děkovat za to, že před pár dny odmítl Schillerovou jako novou ministryni financí.

Ivan Pilný.
Ivan Pilný: Kdybych řídil hospodářský výbor jako firmu, polovinu lidí vyhodím

"Sleduji, jak prudce změnil A. Babiš názor na brněnského milionáře Rusňáka. Ještě před týdnem mi nutil Rusňákovu tchýni, paní Schillerovou, jako novou ministryni financí a strašně se rozčiloval, když jsem její nominaci odmítl. Dnes by mi měl za mé rozhodnutí poděkovat! Zachránil jsem ANO od ještě většího maléru," napsal na svém facebookovém profilu Sobotka.

Babiš už dříve řekl, že nevidí souvislost mezi Schillerovou a Rusňákovým stíháním. Předseda ANO po zveřejnění případu nařídil jihomoravské organizaci, aby vrátila sponzorský dar od Rusňáka a podala návrh na jeho vyloučení z hnutí. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) ale hodlá navrhnout jen pozastavení členství Rusňáka, než se kauza vyřeší. Rovněž vrácení daru by zvážil až ve chvíli, kdy se případně prokáže vina podnikatele. Ctí presumpci neviny, uvedl.

David Rusňák.
Ištvan šetří úniky z policejních spisů. Na mušce má i zetě Schillerové

Sobotka dnes také napsal, že Babiš teď Rusňáka "zapudil, nařídil jeho vyloučení, bude mu vracet jeho dary ve výši 1,7 milionu, jeho ženu, co je v Brně radní za ANO, chce stáhnout z kandidátky do Sněmovny", přitom před týdnem mu prý "nutil" Rusňákovu tchýni Schillerovou jako novou ministryni.

"Když je teď A. Babiš vůči tomuto brněnskému milionáři najednou tak zásadový, je otázka, proč si nechává jeho tchýni jako náměstkyni pro daně a cla na ministerstvu financí?" uvedl Sobotka na svém facebookovém profilu.

Babiš za Schillerovou stojí

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou vyšetřuje rozsáhlý případ úniku informací z policejních databází a trestních řízení. Vyšetřování se týká i elitních policistů a podnikatelů. Rusňák je řadovým členem brněnské ANO, jeho manželka je brněnskou radní a jeho tchyně náměstkyní na ministerstvu financí.

Sobotka už v pátek uvedl, že o kauze má informace pouze z médií a žádné jiné informace neměl ani dříve. Případ podle něj nicméně jen potvrzuje důvody, které ho vedly k odmítnutí Schillerové jako nástupkyně Babiše v čele ministerstva. Babiš ale nevidí souvislost mezi Rusňákem a náměstkyní Schillerovou. "Ne každý můžeme za svoji rodinu nebo za svoje děti, takže já tam nevidím žádnou souvislost," řekl ministr, kterého má příští týden nahradit v čele resortu poslanec ANO Ivan Pilný.

Sobotka dnes řekl, že nyní vychází najevo, jak silně je Rusňákova rodina propojena s ANO. "V každém případě je jasné, že si ANO dělalo z lidí legraci, když tvrdilo, že paní Schillerová je jen obyčejná úřednice," míní premiér.

Andrej Babiš a Alena Schillerová.
Babiš nařídil vyloučit Rusňáka z ANO, hnutí musí vrátit jeho dar