Za správné považuje Sobotkovo rozhodnutí například znojemský starosta a zároveň poslanec Vlastimil Gabrhel. „Dalo se to předpokládat. Pan Sobotka se chce soustředit na dobré dokončení své vlády, bude se jí moc věnovat naplno,“ sdělil Gabrhel.

NUTNÁ SILNÁ REAKCE

O něco méně je o změně v čele ČSSD přesvědčený další z poslanců Jiří Petrů pocházející z Valtic na Břeclavsku. Označil ji jako méně šťastnou, přesto při pohledu na klesající volební preference tvrdí, že silná reakce nastat musela. „Největší problém byl v nejednotnosti. Jestliže nás nový předseda bude schopen stmelit, úspěch to přinést může,“ domnívá se Petrů s odkazem na předvolební souboj s konkurenčním hnutím ANO. Na to podle posledního průzkumu sociální demokraté ztrácí až dvacet procent.

Podle politologa Vlastimila Havlíka z Masarykovy univerzity v Brně se Sobotkův odchod může promítnout ve vyšší důvěru voličů. Rozhodnutí však nastalo pozdě. „Důležitější bude rovněž strategie, respektive způsob komunikace, se kterou ČSSD půjde do voleb. Obecně jej lze totiž označit za slabý, postrádající jednak jasnou tematickou linku a jednak zaostávající z hlediska provedení,“ zmínil Havlík.

Senátor za Břeclavsko Jan Hajda zdůraznil, že je nyní třeba voličům jasně ukázat, jak úspěšná vláda zemi v posledních letech vedla. A také co pro ni může udělat dál. „Musíme prodat to, co jsme dokázali. Věřím, že všichni aktéři změn zvolili cestu, která bude pro ČSSD nejlepší, a ponesou za to plnou zodpovědnost. Je potřeba se dostat z krize klesajících předvolebních preferencí,“ oznámil.

NEDOSTATEK EMOCÍ

Jeho kolega ze Znojemska Pavel Štohl označil Sobotkovo sbohem za logické, i když ho uznává jako svědomitého a pracovitého člověka. „Neuměl projevit dost emocí, aby oslovil voliče. Je mi líto, že na postu předsedy skončil, ale jiné řešení nebylo,“ řekl.

Bývalý senátor Zdeněk Škromach z Rohatce na Hodonínsku se s komentářem zdržel. Vše by podle něj bylo kontraproduktivní, důležité je však urovnat vztah s prezidentem Milošem Zemanem.

O konci Bohuslava Sobotky po sedmiletém působení v čele ČSSD rozhodlo ve středu nejužší vedení strany. V sobotu se její členové sejdou na konferenci. Stěžejní téma bude volební program. Lídrem se stane Lubomír Zaorálek.