Tisíce lidí na jihu Moravy se v sobotu vydají navštívit své zesnulé blízké. Některé hroby ale zůstanou i o dušičkách osamocené. Například na Ústředním hřbitově v Brně jsou podle aktuálních statistik dvě pětiny hrobů neudržované. Přibývá takzvaných sociálních pohřbů, při kterých se k zemřelému nikdo nehlásí.

Přehled o situaci má ředitel Správy hřbitovů města Brna Marek Šamšula. Ten vysvětlil, že neudržované hroby se dělí na dvě skupiny. „Část z nich je opuštěných. Ty se podle našich možností snažíme čistit alespoň jednou ročně my. Druhá část jsou hroby řádně pronajaté. Jejich nájemce si ale neplní své základní povinnosti," uvedl Šamšula.

Nechuť některých lidí starat se o místo odpočinku jejich blízkých navíc stále častěji začíná už krátce po jejich úmrtí. K pozůstalému se totiž nepřihlásí. Po čtyřech dnech od úmrtí má potom povinnost zajistit pohřeb obec. Ta za něj vloni platila podle statistik ministerstva pro místní rozvoj průměrně přes šest a půl tisíce korun. „Za posledních deset let objednala Jihlava jedenaosmdesát kremací bez obřadu lidem, u nichž nikdo neprojevil zájem o jejich pohřbení či zpopelnění. V roce 2003 město objednalo pouze tři kremace, vloni už jich bylo třináct," sdělil mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

VOJTĚCH KUČERÁK, ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU

Více se o tématu můžete dočíst ve čtvrtečním vydání Deníku Rovnost.