Tři a půl milionu korun. Zhruba takovou částku v posledních letech vydá ročně Brno na odstraňování škod po sprejerech. Jen velmi malý zlomek této částky se podle Kateřiny Šefčíkové z tiskového střediska brněnského magistrátu podaří získat zpět od dopadených hříšníků. A řádění sprejerů trápí i vedení dalších měst v Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Historie graffiti
- Za počátek graffiti lze považovat už pravěké jeskynní malby.
- Dnešní podoba graffiti vznikla podle některých zdrojů v americkém New Yorku, kde se na konci šedesátých let minulého století začaly na mnoha plochách objevovat nápisy obsahující přezdívku autora a číslo ulice, ve které žil.
- Další rozvoj přišel v sedmdesátých letech, kdy se objevily první posprejované vagóny metra.
- V České republice se graffiti začalo rozvíjet po revoluci a o jeho popularizaci se v devadesátých letech zasadily i některé časopisy.
- Za jeden ze zlomů v boji proti sprejerství se například v Brně dá považovat rok 2005, kdy se začaly zřizovat legální plochy pro sprejování. V roce 2004 strážníci přistihli 111 sprejerů. O rok později už jen 38.

Radnice se proti nelegálním malůvkám brání různými prostředky. Například v Brně se nejvíc osvědčil kamerový systém. „Tam kde se kamery objevily, většinou sprejeři rychle zmizeli," uvedla Šefčíková.

Dodala, že město se snaží situaci řešit i pomocí ploch pro legální tvorbu graffiti. „Jsou například na viaduktu v Renneské ulici. Toto opatření ale bohužel dokáže oslovit pouze menší část sprejerů," konstatovala Šefčíková.

V řeči sprejerů takzvané legály poskytuje lidem i Jihlava. „V současné době je legální plocha pro graffiti v Mostecké ulici a donedávna byla na plotě sportovního areálu," sdělil mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis. Dodal, že město má teď také zřízený fond, ze kterého mohou lidé čerpat příspěvky na odstraňování graffiti. Z fondu čerpají jak majitelé domů, tak společenstva vlastníků a další.

Loni obdržela jihlavská radnice čtyřiadvacet žádostí a vyplatila přes sto padesát tisíc korun, za první půlku letošního roku pak dalších víc než sto tisíc.

Protože sprejerství je trestné, vyšetřují ho policisté, ke sprejerům se ale často dostanou jako první strážníci. Ti například v Brně přistihli loni devětadvacet sprejerů při čtrnácti činech. „Obvykle pracují ve skupinkách nebo alespoň ve dvojicích. Zpravidla dokážeme chytit všechny zúčastněné, případně dopátrat zbytek skupiny," řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Pokud ale strážci zákona alespoň jednoho ze sprejerů nechytí přímo při činu, je pak šance na dopadení mizivá. I proto se strážníci v Břeclavi pustili do boje proti sprejerům jako první v České republice pomocí systému TagBust. Do toho už rok ukládají fotografie všech tagů a dalších výtvorů, které najdou v ulicích města. „Program je schopný mezi nimi najít shodu. A pokud známe tvůrce alespoň jednoho z výtvorů, zjistíme díky programu také to, které další obrazce nasprejoval," řekl zástupce velitele břeclavských strážníků Zdeněk Novák. Program najde shodu v obrazech či nápisech díky speciálně vyvinutým algoritmům.

Břeclavský systém v budoucnu možná pomůže například i ve Žďáru nad Sázavou, kde si v poslední době všimli, že daleko četnější než klasické graffiti ve smyslu obrázků jsou spíše značky různých sprejerů. „Nejvíce se objevují po víkendech, kdy se do města na diskotéky sjíždí mládež z okolí," sdělil velitel žďárských strážníků Martin Kunc.

Kromě kamerových záznamů a jiných opatření se někde snaží proti graffiti bojovat i pomocí takzvaných antigraffiti nátěrů. Například Znojmo do nich kvůli ochraně nově opravených budov investovalo v posledních dvou letech přibližně dva miliony korun.

Speciální nátěry ale také představují určité problémy. Právě kvůli jejich ceně, která odrazuje například vedení Blanska. „O speciálních nátěrech, které fasády ochrání vůči sprejerům, neuvažujeme. Nechali jsme si to vyčíslit a byla by to pro náš rozpočet příliš nákladná záležitost. Problémy s graffiti přitom řešíme neustále," řekl tajemník městského úřadu Josef Kupčík.

Nástroj na potírání sprejerství dodali studenti

Vymysleli systém, jenž se může stát postrachem sprejerů. Alespoň tedy těch odhalených. Matěj Kubiš a Vojtěch Grünseisen stojí za počítačovým systémem TagBust, který vyhledává podobnosti mezi jednotlivými díly sprejerů: takzvanými graffity či tagy. Zadrženému autorovi pak lze dokázat, kolik toho má na svědomí. Program využívají strážníci v Břeclavi a státní policisté v Brně.

V databázi jsou již stovky snímků. „Vše začalo před pár lety jako nápad v Jihomoravském inovačním centru. Oslovili nás, zda bychom se tomu nechtěli při našem studiu věnovat," říká Kubiš. Stejně jako jeho kolega Grünseisen tou dobou studoval na Vysokém učení technickém v Brně. „Nástroj na potírání sprejerství jako druhu kriminality tady zcela chyběl," poznamenal Kubiš.

Jen na jižní Moravě sprejeři způsobí škody v řádech až milionů korun. A právě šance na úspěšné vymáhání nákladů na odstranění nelegálních maleb či písmen je jedním z důvodů vzniku systému TagBust. „Určitě je fajn mít v ruce něco, co pomůže s vymáháním peněz na zaplacení škod a čištění," míní spoluautor programu.

TagBust funguje na principu shromažďování nafocených graffity. Snímky mohou přidávat jak strážníci, tak i normální obyvatelé města či obce. Při zadržení viníka pak lze jeho díla porovnat s databází. Může ho tak prozradit vlastní styl tvorby, u níž program najde shodné tahy nebo znaky. „Fotky lze posílat přes naše webové rozhraní nebo pomocí mobilní aplikace pro systém Android. Policisté se mohou do databáze podívat, zadat dílo zadrženého a systém vyhodnotí případnou podobnost," vysvětluje Kubiš.

Dalšímu vývoji programu se oba muži věnují i po škole. Za cíl mají vytvořit celorepublikovou databázi graffity a tagů. „Technologicky to není nijak omezené. Spíše jde o to, jaká bude poptávka mezi městy. U policie se setkáváme s pozitivními ohlasy," dodává Kubiš.

Jak se zapojit do boje proti graffiti
- Nejjednodušší způsob, jak se lidé mohou zapojit do boje proti ilegálním graffiti, je stáhnout si aplikaci TagBust do svého chytrého telefonu.
- Aplikace funguje na telefonech s operačním systémem android a umožňuje komukoliv za několik sekund fotografovat, zpracovat a odeslat hlášení o výskytu ilegálních graffiti.
- Lidé, kteří nemají mobil s Androidem, se mohou zapojit také pomocí počítače. Nahrávat fotografie lze pomocí online formuláře, který lidé najdou na stránkách tagbust.com.
- Nejdůležitější informace, které je potřeba dodat, jsou čas a místo, kde člověk fotografii graffiti pořídil.
- Autoři aplikace na stránkách uvádí, že odeslaná hlášení poskytnou policii, aby dopadla pachatele a kvůli náhradě škody. „Týká-li se tedy hlášení Vašeho majetku, nezapomeňte tuto informaci při odesílání zaškrtnout. V případě dopadení pachatele budete kontaktováni na emailové adrese použité k přihlášení," upozorňují. Na stránkách TagBust se lidé mimo jiné také mohou dočíst, jak postupovat při pořizování fotografií.

VOJTĚCH KUČERÁK

LUKÁŠ IVÁNEK

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU