Na dnešní tiskové konferenci sdělil také to, že si kvůli práci ve vládě bere na léto neplacené volno. Místostarosta a Luklův kolega ze Sedmadvacítky nezávislých Antonín Kuchař zastane statutární funkcil.

Lukl vede devátým rokem kyjovskou radnici, zabývá se i folkloremVizitka Františka Lukla (35), který přijal nabídku na funkci ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka:

Lukl vede od února 2005 radnici jedenáctitisícového Kyjova, je také místopředsedou Svazu měst a obcí (SMO). Vystudoval brněnskou právnickou fakultu a začínal jako vedoucí právního oddělení přednosty hodonínského okresního úřadu (2001–2002), od ledna 2003 vedl dva roky kancelář starosty Kyjova, nyní je devátým rokem kyjovským zastupitelem za Sdružení nestraníků a starostou města.

Do čela kyjovské radnice usedl v pouhých sedmadvaceti letech, když se jeho předchůdce a dlouholetý starosta Kyjova Jan Letocha stal radním Jihomoravského kraje. Svou pozici opakovaně Lukl obhájil ve volbách, jím vedená kandidátka nazvaná Sedmadvacítka nezávislých komunální volby v letech 2006 i 2010 p­řesvědčivě vyhrála. Loni jako lídr Sdružení nestraníků neúspěšně usiloval o post jihomoravského hejtmana.

Od dětství se věnuje folkloru, předsedá například festivalu Slovácký rok. Navazuje tak na rodinnou tradici, kterou zahájil už jeho pradědeček a ve které pokračovali Luklův děd a otec. „Folklor v celé jeho úžasné šíři a rozmanitosti mne obklopoval odmalička. Přivedl mne k němu dědeček," řekl Lukl.

Zdroj: ČTK