„V nejbližších dnech podáme žádost o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Na její přípravě intenzivně pracuje devět lidí. Původní projekt se nemění, jen jsme ho mírně upravili pro potřeby žádosti. Celou dobu tvrdíme, že rozhledna bude sloužit k setkávání lidí a komunitní centrum bude ideální. Například místo velké restaurace bude v rozhledně kavárnička, která bude cenově dostupná všem sociálním skupinám," přiblížil starosta Velenova Jan Havelka.

Mohutná stavba na vrchu Stojan má podle předběžných odhadů přijít na zhruba šestnáct milionů korun. Velenovští ji chtějí zaplatit především z peněz, které získali z prodeje obecních lesů. Jde zhruba o čtrnáct milionů korun. A pokud jim dotace vyjde, může pokrýt až pětaosmdesát procent uznatelných nákladů. „Stavět chceme příští rok na jaře. Práce budou rozděleny na čtyři etapy a hotovy mají být přibližně koncem srpna roku 2018," uvedl Havelka.

Podle spoluautorky projektu Moniky Oujeské má komunitní centrum sloužit hlavně lidem z Velenova a okolí. Například Suchého, Žďárné, Okrouhlé, Benešova či Boskovic. „Spektrum toho, co bude centrum nabízet, bude velmi široké. Chceme tam pořádat řemeslné kurzy, semináře, rekvalifikační kurzy, divadelní představení, koncerty, muzikoterapie nebo arteterapie," popsala Oujeská.

Komunitní centrum bude podle ní jedinečné. „Nabídne krásný vzdušný prostor ve dvou komunitních sálech i pracovnách. Na jednom místě bude mnoho možností a činností pro více různých skupin, a to s kvalitním zázemím," popsala spoluautorka projektu. Jeho autoři věří, že jej lidé budou využívat rádi. „Doufáme, že na tak inspirativním, krásnou přírodou obklopeném místě, si každý najde čas zastavit se a rozhlédnout se okolo sebe," uvedla Oujeská.

Havelka upřesnil, že komunitní centrum bude mít tři stálé zaměstnance a rozhledna v sezoně jednoho. Očekává se, že v prvních dvou letech provozu ji navštíví padesát až šedesát tisíc návštěvníků.

Protože jde podle Havelky o stavbu nadregionálního významu, doufá, že se na ní bude finančně i propagačně spolupodílet také Jihomoravský kraj. Vedení Velenova s ním již zahájilo jednání. „Na základě dopisu, který nám zaslala obec Velenov, se začátkem července uskutečnilo jednání v místě plánované výstavby rozhledny a také na tamním obecním úřadě. Mluvilo se o projednání projektového záměru, technických parametrech projektu, rozpočtu, možných zdrojích financování nebo harmonogramu přípravy. Současně obec dostala informaci o možnosti čerpání peněz na tuto akci z Integrovaného regionálního operačního programu," uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Holešinská Windová. Ta dodala, že pokud kraj od Velenova dostane žádost o dotaci prostřednictvím dotačního portálu, bude se jí zabývat.