Celou Boskovickou brázdu budou mít jako na dlani lidé, kteří vyšplhají na pětašedesátime­trovou rozhlednu Velenka, která vyroste u Velenova. Nejvyšší stavba svého druhu v Česku bude mít tři vyhlídkové plošiny a restauraci.

Ačkoliv jí obyvatelé obce již před dvěma lety dali v referendu zelenou, její výstavba je v nedohlednu. „Je to smutné, že se stále nic neděje. Čekala jsem, že celý proces bude mnohem rychlejší a třeba již letos bude rozhledna stát," sdělila obyvatelka Velenova, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Vedení obce chce stavbu rozhledny zaplatit především z peněz, které před časem získalo z prodeje obecních lesů. Jde zhruba o čtrnáct milionů korun. Jenže mohutná stavba na 664 metrů vysokém vrchu Stojan má stát nejméně o dva miliony korun navíc.

Starosta Velenova Jan Havelka řekl, že v žádném případě nechce obec zatížit úvěrem. Pomoc obci přislíbil Jihomoravský kraj, vzájemná komunikace ale zatím vázne. „Jeho zástupce opět oslovíme až po výběrovém řízení na dodavatele stavby. Buď budou chtít podpořit turistický ruch v severní části Moravy, kde pokulhává, nebo ne a peníze se budeme snažit sehnat jinde," sdělil Havelka.

Mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Holešinská Windová potvrdila, že Velenov se na kraj s žádostí o finanční pomoc obrátil už loni na podzim. „V prosinci se konalo jednání poblíž místa, kde má rozhledna stát. Cílem bylo seznámit se s lokalitou. Další schůzka se měla uskutečnit na obecním úřadě ve Velenově, kde se měly projednávat konkrétnější body. Jako například rozpočet projektu a technické parametry. A také příprava obsahu memoranda o spolupráci. Jednání ale bylo z důvodu zaneprázdněnosti a omluvy účastníků dvakrát odloženo," přiblížila Holešinská Windová.

Nový termín jednání je ale podle ní naplánovaný na konec června. Do té doby bude podle Havelky hotová i trafostanice, která bude při výstavbě rozhledny potřebná. „Na zastupitelstvu jsme chtěli vyhlásit výběrové řízení již v únoru. I proto abychom si alespoň upřesnili cenu stavby. Nakonec jsme se ale rozhodli, že jej nemá cenu vypisovat bez trafostanice. Každý z potencionálních dodavatelů bude chtít, aby tam byla elektřina," vysvětlil velenovský starosta.

Kdo rozhlednu nakonec postaví, by podle něj mohlo být známé na podzim. „S dodavatelem se pak domluvíme na vhodném technologickém postupu. Bude záležet na něm, jestli bude chtít základy postavit hned a nechat je přes zimu vyzrát. Anebo začne kompletně stavět až příští rok na jaře," upřesnil velenovský starosta.

Velenovští se rozhodli rozhlednu postavit především proto, aby zvýšili v obci turistický ruch a měli stálý příjem do obecní pokladny.

Nápad mít v obci vlastní rozhlednu nadchnul i vedení Kořence. Na pětačtyřiceti­metrovou dřevěnou stavbu, která má stát na kopci Paprč, již mají Kořenečtí mimo jiné zpracovaný podnikatelský záměr. „Do Kořence samozřejmě chceme na rozhlednu přilákat turisty. Máme tady spoustu krás. Například větrný mlýn, muzeum či sbírku budíků. Ale jde nám především o obnovení tradice. Rozhledna bývala v Kořenci již za první republiky," sdělil starosta Kořence Miroslav Zemánek.

Na stavbu za asi tři miliony korun chce obec sehnat sponzory. „Zatím nevíme, kdy začneme stavět. Když budou peníze, tak samozřejmě co nejdřív. Věřím, že se k rozhledně postupně dopracujeme. Lidé z ní uvidí Drahanskou vrchovinu, Žďárské vrchy, Jeseníky či Velkou Hanou," poodhalil Zemánek.

Naposledy se na Blanensku ke stavbě rozhledny odhodlali v Žernovníku. Pohledem do krajiny se z ní lidé mohou kochat od roku 2014. „Postavili jsme ji z dotací, takže z ní nemáme příjmy a nevybíráme vstupné. Lidé mají o návštěvu rozhledny stále velký zájem. V létě ji navštíví někdy padesát až sto lidí denně," řekl zastupitel Žernovníku David Kopal.