Kterých spojů se omezení dotkne, ukáží až následující dny. Jihomoravští odboráři co nejdříve nachystají seznam řidičů, kteří se ke stávce připojí. „Předpokládám, že ji podpoří řidiči ve všech městech, kde fungují odborové organizace, a doufám, že se připojí i další. Konkrétnější představu o počtu řidičů budeme mít ve čtvrtek," řekl za jihomoravské odboráře Libor Weinstein. Odbory na jižní Moravě působí ve dvanácti dopravních firmách z celkových devatenácti.

o stávceKdy: ve čtvrtek 6. dubna – po dobu 24 hodin.
Kdo: řidiči z 12 firem, ve kterých působí odbory. Detaily budou jasné po dalších jednáních.
Proč: navyšování platů řidičů podle nařízení vlády, kraj má peníze jen na další dva roky.

Někteří dopravci už ovšem nyní odhadují, že jejich řidiči stávku pravděpodobně nepodpoří. „Našim řidičům od ledna letošního roku už mzdy vyplácíme podle nového nařízení vlády. I nadále se pro ně snažíme o nadstandardní podmínky. Nemáme signály o tom, že by se naši řidiči připojili ke stávce," uvedla mluvčí společnosti ICOM transport Marcela Průchová.

Podobně se nařízení vlády přizpůsobili také ve společnosti BDS, která zajišťuje autobusové spojení třeba mezi Brnem a Ořechovem. „Mzdy řidiči dostávají tak, jak mají. Peníze jsme ovšem museli investovat ze svého a to se nám samozřejmě nelíbí," poznamenal majitel společnosti Miloslav Kliment.

V Brně se cestující omezení bát nemusí. Dopravní podnik se ke stávce nepřipojí.

Psali jsme: Platy řidičů autobusů? Jedenáct dopravců kývlo na nabídku kraje, čtyři se nevyjádřili

Podle krajského náměstka pro dopravu Romana Hanáka by mělo vedení kraje konkrétní podobu a rozsah stávky vědět nejpozději dva dny dopředu. „Na základě těchto informací můžeme jednat s jednotlivými dopravci o vyslání náhradních a posilových autobusů, které by snížily dopad stávky na dopravní obslužnost a cestující. V situaci, kdy o rozsahu stávky nemají představu ani odbory, je předčasné mluvit o konkrétních krocích," zdůraznil Hanák.

Koordinaci dopravy při stávce bude zajišťovat společnost Kordis, která se stará o správu integrovaného dopravního systému. Konkrétní opatření ovšem připraví, až na základě informací o tom, kde řidiči nevyjedou. Pomoct by mohlo i posílení vlakových spojů. „K tomu musíme nejdřív dostat podnět," sdělila mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Velký problém by mohla stávka znamenat například pro lidi bydlící v Nové Vsi na Brněnsku. Mnoho tamních obyvatel totiž dojíždí do nedalekých Ivančic autem, ale dál už do práce jezdí autobusem. „Problém to může být i pro děti, které autobusy využívají na cestu do školy," zdůraznil starosta obce Ladislav Horák.

Důvodem ke stávce je navýšení mezd řidičů, které od začátku roku nařídila vláda. Dopravci si ale stěžovali, že na navýšení platů nemají peníze a žádali o pomoc kraj. Tomu ovšem ve vyplacení peněz brání podmínky ve smlouvách s dopravci.
Vláda se k řešení zatím nijak nepostavila a nechala je na krajích. „Odeslali jsme dopis premiérovi i vládě, stejně jako to udělali ostatní hejtmani a asociace krajů. Vláda by měla převzít odpovědnost a peníze poslat," řekl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Čtěte také: Stávka řidičů autobusů? Do měsíce. Nabízené peníze nestačí, vzkázali odboráři