Lídr kandidátky ANO Bohumil Šimek obsadí podle předchozích očekávání post hejtmana. „Nemáme ještě hotové programové prohlášení, ale představíme ho v lednu," slíbil při podpisu Šimek.

Strany koalice také představily personální obsazení rady. ANO kromě hejtmana bude reprezentovat i nová náměstkyně Taťána Malá, která bude zodpovídat za majetek a finance. Doplní ji ještě řadoví radní Jana Pejchalová, pod kterou bude spadat školství a sport, Petr Hýbler zodpovědný za regionální rozvoj venkova a zemědělství a Miroslav Kubásek, který se zaměří na životní prostředí. „Chci se zaměřit na čistotu ovzduší a pokračování kotlíkových dotací," uvedl Kubásek.

Sociální demokraté vyšlou do rady Romana Hanáka jako prvního náměstka hejtmana. Navíc dostane do gesce dopravu. Právě neutěšený stav jihomoravských silnic hnutí ANO před volbami silně kritizovalo. Přenechání tohoto resortu sociální demokracii může být podle politologa z Masarykovy univerzity Michala Pinka promyšlený tah. „Uznání za úspěchy ponese ANO, ale pokud by se něco nedařilo, může hnutí vše shodit na koaličního partnera," zhodnotil Pink.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Hanákův stranický kolega Marek Šlapal, také náměstek, bude zodpovídat za sociální věci a rodinnou politiku. Na místech radních je doplnění Tomáš Soukal se zodpovědností za kulturu a památky a Igor Chlup pro zdravotnictví. „Chtěl bych se zaměřit na řešení problémů u záchranné služby," nastínil svou budoucí práci.

Dalšími náměstky hejtmana budou i Jan Vitula z TOP 09 a Martin Maleček za Starosty pro jižní Moravu. Vitula bude mít v gesci regionální rozvoj v oblasti školství, vědy, výzkumu, inovací, marketingu a smart region, Martin Maleček se zaměří na územní plánování.

Opoziční lidovci chtěli získat místo předsedy kontrolního výboru. Ten ovšem přiřkla koalice komunistům. „Potvrzuje to moji hypotézu o tiché podpoře komunistů. Je to vzkaz voličům, že s ANO nepřichází žádná nová doba," okomentoval lidovecký lídr Roman Celý.

Podle politologa Pinka ale není lidovecká kritika na místě. „Sami čtyři roky s touto podporou vládli. Ze strany ANO může jít o pojistku podpory," zhodnotil Pink.

Zda se nová koalice udrží pohromadě po celé volební období, není podle Pinka automaticky jisté. „Není to úplně jisté. V Brně také nikdo nečekal, že budeme mít po dvou letech už třetí programové prohlášení rady," upozornil.

Nový hejtman Šimek v současnosti šéfuje brněnským strážníkům. Tato práce ale není podle zákona slučitelná s uvolněnou funkcí, jakou je například hejtman. „Jakmile budu zvolený, od strážníků odejdu," ubezpečil opět Šimek.

Více zaměstnání bude mít nově i lídr Starostů Martin Maleček, který je také starosta Brna-severu. „V městské části budu dále starostou, ale v krajské radě nebudu uvolněný," vysvětlil Maleček, jak chce obě zaměstnání stíhat.

Krajskou radu zvolí zastupitelé až na ustavujícím zastupitelstvu. „Chtěl bych ho svolat na čtvrtek třetího listopadu," nechal se už před časem slyšet dosluhující hejtman Michal Hašek. Datum je ale ohrožené.

Na brněnský krajský soud totiž čtrnáctého října dorazila stížnost. Týkala se přístupu volebních místností pro invalidy v brněnském Králově Poli. „Soud má na vyřízení dvacet dnů," informovala mluvčí krajského soudu Simona Pešková.

Až po jeho rozhodnutí může Hašek zastupitelstvo svolat. Lhůta soudu končí právě třetího listopadu.

Podle budoucího hejtmana za hnutí ANO Bohumila Šimka se ale volba nového vedení kraje příliš nezdrží. „Pravděpodobně zastupitelstvo zasedne jen o týden později desátého listopadu," uvedl po podpisu koaliční smlouvy.

Nová krajská reprezentace bude plná nováčků. Z pětašedesátičlenného sboru jich bude nových dvaačtyřicet.