VYBERTE SI REGION

Svatomartinské víno je hit, letos ho vyrobí přes dva miliony lahví

Jižní Morava, Vysočina – Dusot kopyt bělouše svatého Martina už netrpělivě očekávají milovníci mladého vína a gastronomie. Původní nápad na propagaci moravských vinařů se uchytil a rozrostl v novou tradici.

7.11.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Také na jižní Moravě a Vysočině vznikají svatomartinské trhy, kuchařky vytahují staré recepty na tradiční pečivo, lahve mladého vína mizí bleskurychle ze skladů. Lidé si přitom mladé víno na Martinův svátek vychutnávali už před několika staletími.

Společné posezení nad mladým vínem má na Moravě tradici už z doby Josefa II. „Právě kolem jedenáctého listopadu měli lidé konečně čas se sejít a hodovat. A také si čím připít," podotkl ředitel vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Do stejného období řadí tradici svatomartinských vín provozovatel třebíčské Vinotéky U Sudu Petr Karas. „Svátek svatého Martina se stal dnem, kdy čeleď opouštěla sjednanou službu, dostávala mzdu a hledala si nového hospodáře, nebo o rok prodlužovala dohodu se stávajícím," řekl Karas.

Jeho slova potvrdil Lubomír Lampíř z Vinařství Sádek. „Pracovníci ve vinohradech, kteří pracovali u pánů, dvorů, církví, dostali pozvání po nelehké vinařské práci  na posezení k mladým vínům. Zhodnotili tam rok a plánovali úkoly na rok příští," dodal Lampíř.

CELÉ TÉMA ČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST

Autor: Petra Kozlanská, Redakce

7.11.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies