Poté, co policisté v noci na úterý chytili v Břeclavi rekordních 214 migrantů a stát rozhodl o vzniku tábora, začaly se mezi obyvateli šířit obavy. „Pokud nám někdo nezaručí bezpečí, s uprchlíky v Poštorné mám problém," uvedl například Radek Petrovič.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek tvrdí, že žádné další podobné tábory v kraji zatím nevzniknou. „Podle mých informací to teď vláda neplánuje," oznámil ve středu Hašek.

A dodal, že stanové městečko v Břeclavi poslouží jako záloha. Pro zadržení běženců budou i nadále přednostně využívána kamenná zařízení, které má policie k dispozici," ujasnil hejtman.

Z vlny migrantů mířících z Maďarska do Německa a zadržených v Břeclavi ani jeden nepožádal o azyl v České republice. „Policisté je vyslýchali, část z nich skončila také v Zastávce na Brněnsku," sdělila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Kontroly pokračují. Ve středu některé dopolední vlaky z Maďarska do Brna měly až hodinová zpoždění. Podle Českých drah na nádraží v Budapešti zasahovali policisté proti dalším migrantům.

PŘEMYSL SPĚVÁK
MICHAL HRABAL