V každé volební místnosti musí být k dispozici telefon. Dosud to zajišťoval stát u jednoho z českých telefonních operátorů. Nová směrnice ministra financí přenesla tuto povinnost na obce. Stát jim však proplatí jen zajištění linky po dobu voleb a hovorné. Nákup nových mobilních telefonů ne.

Operátor, který dosud zajišťoval telefonní spojení pro volební komise, poslal obcím nabídku pro letošní krajské a senátní volby. Podle mnohých starostů je ale nevýhodná. „Jde o zbytečné vyhazování peněz. Místo požadovaných přibližně patnácti set korun jsme mohli koupit za pár stovek nejlevnější telefon s přednabitou kartou. Navíc by nám vydržel ještě na lednové prezidentské volby, možná i déle," uvedl starosta brněnské městské části Starý Lískovec Vladan Krásný.

Peníze na nákup nového levného mobilního telefonu ale radnice od státu nedostane. „Proplatí nám jen hovorné, přístroj ne. Tlačí tím starosty k přijetí nabídek operátora," tvrdí Krásný.

Zapůjčení mobilního telefonu na první kolo voleb nabízí operátor za jedenáct set korun bez daně. Tuto částku platí stát. Obce by pak přístroj mohly odkoupit za symbolickou korunu. Kdyby této možnosti využily všechny na jižní Moravě pro každý z více než čtrnácti set volebních okrsků, zaplatil by stát přes milion a půl.

Ve Starém Lískovci se rozhodli pro jiné řešení. „Dáme volební komisi služební telefon z radnice, takže nesebereme ze státního rozpočtu téměř nic. Už takhle stojí volby hodně peněz," vysvětlil starosta Krásný, proč nakonec nabídky operátora nevyužili.

Podobně budou postupovat i další jihomoravské obce. Svoje mobilní telefony využijí například také v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku. „Kvůli volbám jsem dočasně zabavila dva služební telefony od našeho údržbáře a uklízečky. Použijeme je," sdělila tajemnice tamního městského úřadu Eva Ševečková. Služební telefony plánují využít také třeba v Mikulově na Břeclavsku, ve Vranově na Brněnsku nebo v Bučovicích na Vyškovsku.

Některé obce na nabídku operátora kývly. „Rozhodli jsme se této možnosti využít. Směrnice z ministerstva přišla moc pozdě, neměli jsme čas vyjednat nějakou lepší smlouvu," řekla vedoucí kanceláře tajemníka městského úřadu v Hustopečích na Břeclavsku Martina Strnadová.

Pro místa o velikosti Hustopečí jsou podle ní telefony určené výhradně pro volební účely nutné. „Ve městě je pět volebních místností. Ve většině z nich nemáme pevnou linku. Na rozdíl od jednookrskových obcí musí mezi sebou členové volebních komisí v jednotlivých místnostech aktivně komunikovat," konstatovala Strnadová.

Kromě telefonu musí být ve volebních místnostech i další věci. „Nutné jsou samozřejmě psací potřeby, dostatek hlasovacích lístků a úředních obálek, plenta, židle, stoly, nástěnka se vzorovým hlasovacím lístkem a informacemi o změnách na kandidátkách. Dále seznam voličů a zákon o volbách, do kterého lidé mohou nahlédnout," uvedla členka volební komise v Brně Jana Mikalová.

Přímo v místnosti musí být podle zákona také na důstojném místě umístěný velký státní znak a na budově vyvěšená státní vlajka. Ty mají obce k dispozici běžně.

Telefony u voleb

Směrnice ministra financí letos v zářízměnila pravidla zařizování telefonního spojení do volebních místností. Dříve telefony zařizoval stát, teď se o ně musí postarat obce. Těm stát proplatí hovorné a náklady, které musely na zajištění spojení vydat. Proplacení se ale netýká nákupu mobilních telefonů a SIM karet. Obce tak mohou využít zvláštní nabídky telefonního operátora, nakoupit za vlastní peníze nové mobily, nebo také u voleb použít své služební telefony.

JAKUB SMUTNÝ, JAKUB FABÍK