„Vytahovat něco po devíti letech mi připadá skoro jako na objednávku. Někdo mě chce zřejmě pošpinit," reagoval v pátek na reportáž, kterou zatím neviděl, Suchánek.

Venclík říká, že se v roce 2004 sešel se Suchánkem v Průhonicích u Prahy. Dostal totiž informaci, že právě poslanec z Rakvic je jedním z těch, kteří chtějí docílit, aby Venclíka v čele krajské kandidátky ODS nahradil tehdejší poslanec Petr Pleva.

„On (Suchánek – pozn. redakce) mně řekl, že za mou kompromitací nestojí, že se mně vždy snažil pomáhat a že mě seznámí s nějakými lidmi, se kterými vyvolá schůzku," sdělil Venclík na kameru.

V té době čelil někdejší vlivný brněnský politik nařčení z korupce. Toflův gang, který údajně řídili elitní policisté spolupracující s podsvětím, mu měl nabídnout, že ho za peníze zbaví obvinění. Tvrdí to alespoň účetní Petr Michek, klíčový svědek rozsáhlé kauzy gangu spojené s vydíráním, výpalným a úplatky, do které byl sám zapletený.

Jak potvrdil, Suchánka v době schůzky znal už delší dobu. „Panu Suchánkovi, respektive jeho paní, moje firma zpracovávala daňové přiznání. A taktéž zpracovávala daňové přiznání jeho poslanecké asistentce," uvedl Michek pro televizi Nova.

Právě Suchánkovým jménem se měl také ohánět při prvním kontaktu s Plevou.

Pozdější smluvené setkání se odehrálo v jednom z valtických sklepů, kam s Venclíkem dorazil právě Suchánek. „Na tu schůzku mě přivezl," nechal se slyšet někdejší náměstek hejtmana.

Almásy byl při tom

Ve sklepě měl kromě Michka a dalších lidí sedět také jeden z údajných šéfů Toflova gangu, policista Miloš Almásy.

Co se na schůzce odehrálo, není jasné. Michkova a Venclíkova verze se totiž rozcházejí. Jisté každopádně je, že policie později Venclíkovo obvinění z korupce odložila.

„Že jsem ve Valticích ve sklepě s panem Venclíkem seděl, je pravda. Organizoval to ale on, ne já. Nemám s tím nic společného," bránil se v pátek jakémukoliv spojení s Toflovým gangem Suchánek.

„Vůbec nevím, co je to za skupinu. Snad jen to, že má něco společného s vydíráním a policisty. Nikoho z nich ale neznám," pokračoval současný předseda rozpočtového výboru poslanecké sněmovny.

Případem Toflova gangu se už delší dobu zabývá Krajský soud v Brně. Na lavici obžalovaných usedlo třináct lidí, z toho několik bývalých policistů jihomoravské hospodářské kriminálky i členové brněnské policejní inspekce. Státní zástupce je viní ze zločinného spolčení, vydírání, přijímání úplatků či zneužití pravomoci úřední osoby.