Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce, který zavedení nové vyhlášky prosazoval, patří Česká republika mezi evropské skládkařské velmoci. „Proto strategie navržená v plánu odpadového hospodářství vede k jednoznačnému odklonu od skládek. A to skrze lepší recyklaci," uvedl Brabec.

Obce na jižní Moravě proto musejí zabezpečit, aby lidé mohli kromě plastů, papíru a skla třídit i kovy a bioodpad. Zajistí to sběrné dvory, biokontejnery nebo kompostéry. „Jsme připravení už dlouho," sdělil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Brno má sedmatřicet sběrných dvorů. „Nepotřebujeme proto pořizovat speciální kontejnery," konstatoval Žára. Brňané přesto mají možnost si od města koupit vlastní kompostéry. „Prodej běží už asi rok a je o něj velký zájem," poznamenal Žára.

Město přitom zaplatí polovinu ceny kompostéru. Jeho koupi zvažuje i důchodkyně Anna Kordová. „Usnadnilo by mi to práci. A měla bych navíc čím pohnojit zahrádku," poznamenala Brňanka.

S plněním podmínek nové vyhlášky nemají problém ani v Rajhradě na Brněnsku. „Za peníze z dotací jsme pořídili biokontejnery a 150 kompostérů jsme už loni rozdali lidem," vyčíslil tamní starosta František Ondráček. Plánuje také rozšíření sběrného dvora. „Až na jaře, teď to ne-umožňuje počasí. Rozmístíme i hnědé biokontejnery," slíbil rajhradský starosta.

Bioodpad i kovy

Společnost Respono už před třemi lety rozdala domácnostem ve Vyškově kontejnery na bioodpad. Nyní už ve městě stojí i bioplynová stanice, která odpad sesbíraný z nádob zpracovává.

Výrazně delší dobu pak existuje i možnost třídění kovů. „Ve městě funguje alespoň deset let sběrný dvůr, obyvatelé Vyškova tam můžou odvážet kovový odpad zdarma," informoval vedoucí vyškovské kanceláře starosty a tajemníka Stanislav Kolařík.

V Boskovicích lidé mohou třídit odpad díky separačním kontejnerům. „Ve městě jsou rozmístěné kontejnery, kam lidé mohou odkládat papír, sklo, plasty, elektro i bioodpad," řekla místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Někteří Jihomoravané mají strach, že kvůli nové vyhlášce se zvednou ceny za svoz odpadu. „Nechci platit víc. Už tak je cena vysoká. Navíc si myslím, že třídění odpadu je zbytečné. Nikdo mi nezaručí, že se při likvidaci všechny odpadky zase nesmíchají," upozornil třeba Stanislav Vyskočil z Brna.

Podle Žáry však zdražování v Brně nehrozí. „Poplatek na tento rok už je stanovený. Je to stejně jako loni 670 korun," ujistil mluvčí. Podobnou sumu platí obyvatelé dalších jihomoravských měst a obcí.

Nic se nezmění ani pro zaměstnance soukromé Centrální kompostárny v Brně. „Většina měst už má systém, kterým se zbavuje bioodpadů, několik let vyřešený. Je ale pravda, že suroviny, kterou zpracujeme, každý rok přibývá," shrnula mluvčí společnosti Sita, která kompostárnu provozuje, Kateřina Kodadová.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.