Na jižní Moravě loni pracovalo přibližně patnáct tisíc hendikepovaných lidí. „Sedm a půl tisíce postižených Jihomoravanů ale práci stále hledá. Některá místa úřad práce pro zdravotně postižené cíleně vytvořil," uvedla mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková.

Práce v agentuře

Kromě úřadu práce nabízejí hendikepovaným místa také různé personální agentury. Například brněnská Advantage Consulting ve svých řadách zaměstnává nevidomé. „Navíc se snažíme vzdělávat manažery a ukazovat jim, kde lidé s postižením můžou pracovat," přiblížila mluvčí firmy Marcela Vyskoková.

Zdůraznila, že firmám i postiženým zájemcům o místo chybí především informace. „Sami se příliš nehlásí, protože neznají své možnosti. Zaměstnavatelé zase netuší, na kterou pozici takového člověka umístit a co je potřeba připravit, aby práci úspěšně zvládl," doplnila Vyskoková.

Hlavní povinností firem při zaměstnání postižených je úprava pracovního prostředí. Vozíčkářům musejí zajistit bezbariérový přístup, nevidomým je potřeba poskytnout takzvané natrasování, aby věděli, jak se po podniku pohybovat. „Odměna pro společnost, která dá hendikepovanému šanci, je změna k lepšímu v oblasti firemní kultury," poukázala Vyskoková.

Díky státním dotacím navíc zaměstnavatel ušetří na platech pro postižené. Úřad práce poskytuje příspěvek na vytvoření chráněného pracovního místa a na zaplacení nákladů spojených s jeho provozem. Firma také může získat slevu na dani. V případě nejvyššího stupně invalidity to je až šedesát tisíc korun na jednoho zaměstnance ročně.

Vyrábějí hračky

Například středisko AVE ve Strážnici na Hodonínsku zaměstnává dvaačtyřicet lidí se zdravotním omezením. Převážně jde o obyvatele obcí v okruhu patnácti kilometrů od města. Firma se specializuje na výrobu dřevěných hraček, oblečení pro děti a tkaných koberečků. Má tři prodejny. „Podpora státu je v porovnání s našimi počátky poloviční. Štěstí je, že máme zavedený sortiment," uvedla vedoucí střediska Ludmila Múčková.

Na Vyškovsku podporuje hendikepované bezpečnostní agentura Agen-ce. Postižení tvoří osmdesát procent jejích zaměstnanců. „Nejčastěji se uplatní jako strážní. Jde o lidi, kteří mají například problémy s páteří nebo klouby. Protože musejí podnikat obchůzky, nemůžeme zaměstnat vozíčkáře," přiblížil majitel agentury Vladimír Cézar.

PŘÍBĚHY ČTYŘ ZAMĚSTNANCŮ SI PŘEČTETE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

EMA ZEZULOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI