Bývalá ústavní soudkyně Wagnerová kandiduje jako nezávislá za Stranu zelených. Považuje to za výhodu, protože se v rozhodování v senátu bude řídit vlastním svědomím, ne diktátem strany. „Naopak považuji za protiústavní, když strany nařídí členům, že budou hlasovat jednotně, jako to oznámila například ODS u daňového balíčku. Každý poslanec i senátor je vázán jen svým svědomím, zákony a ústavou," sdělila Wagnerová.

Sociální demokratka Slavíková postoupila do druhého kola ze druhého místa. Přesto bude souboj o křeslo v senátu pravděpodobně vyrovnaný, za Slavíkovou se postavily druhá a třetí nejsilnější strana v krajském zastupitelstvu, komunisté i lidovci. „Pokud mi lidovci dávají do dalšího kola podporu, může to být i proto, že se Stanislavem Juránkem se známe dobře z různých jednání," komentovala Slavíková.

V Břeclavi je favorizovaný dosavadní senátor Hajda, který má také podporu lidovců a kromě toho i většiny dalších nepostupujících kandidátů.

Rozhovory se čtyřmi postupujícími kandidáty i přehled o tom, koho z nich podporují ti, co nepostoupili, čtěte ve čtvrtek v DENÍKU ROVNOST