VYBERTE SI REGION

Počet nemocných přibývá. V Jihoramoravském kraji začala chřipková epidemie

Jižní Morava – Čekárny u lékařů zaplňují nemocní lidé. Jejich počet neustále přibývá. V Jihomoravském kraji totiž propukla chřipková epidemie. „Aktuálně máme v kraji přes sedmnáct set nemocných lidí na sto tisíc obyvatel," řekla Radka Boháčová z jihomoravské hygienické stanice.

5.2.2016 1 AKTUALIZOVÁNO 5.2.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Traxler Zdeněk

Chřipková epidemie nastává v době, kdy počet nemocných překoná hranici 1600 – 1700 lidí na sto tisíc obyvatel. Statistici nezapočítají pouze pacienty nakažené chřipkou. Při vyhlašování epidemie se zahrnují také lidé s onemocněním dýchacích cest. „Počet nakažených  chřipkou však musí rychle přibývat," uvedla Boháčová.

Nejvíce nemocní jsou podle krajských hygieniků děti. Počet nakažených se zvyšuje také u dospělých. „Očekáváme, že jejich počet bude nadále růst," dodala Boháčová.

Podle specialisty na infekční onemocnění Jana Kynčla mají nemocní lidé zůstat doma, aby nemoc dále nerozšiřovali. „Chrání tím sebe a také rodinu nebo například spolucestující v hromadné dopravě," řekl Kynčl.

Ve Fakultní nemocnici v Bohunicích mají doktoři více nemocných pacientů. „ Situaci řešíme s krajskou hygienickou správou. Pokud v pondělí nevyhlásí zákaz návštěv v nemocnicích, doporučíme, aby ho vyhlásila alespoň pro Interní hematologickou a onkologickou kliniku," řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Hygienická stanice prozatím žádná opatření zavést neplánuje. „Situaci ale nadále sledujeme," dodala Boháčová.

S epidemií není spokojený Jan Kalát z Brna–středu. „Na chřipku jsem náchylný, protože bývám často nemocný. Začnu proto jíst více vitamínů a teple se oblékat," dodal.

DAVID VONDRA

Autor: Redakce

ANKETA

Chodíte v době chřipkové epidemie méně mezi lidi?

ANO

54 %

NE

46 %

Hlasovalo: 113     Anketa byla ukončena

5.2.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies