Závodem provádí jeho ředitel Jiří Šavrda. „V provozu je teplota okolo deseti stupňů. Kuřata jsou vychlazená asi na dva stupně," říká ředitel, kterému nad hlavou projíždí zavěšená zabitá a oškubaná kuřata v zdánlivě nekonečném proudu. Linka jich zpracuje přes deset tisíc za hodinu.

Ve vzduchu balírny a porcovny je cítit mírný pach syrového masa. „Dá se na to zvyknout," podotkne jedna z žen, které pracují na lince. Závod má 840 zaměstnanců.

Ředitel skupinu vede k přístroji na výrobu separátu. „Nejde o žádný odpad, jak se někdy tvrdí. Je to strojně oddělené maso, které má vysokou výživovou hodnotu," tvrdí ředitel u přístroje, ze kterého proudí růžová kaše.

Horko a zápach

Větší horko i silnější zápach je v hale na kuchání kuřat. Pohled na zbytky vnitřností odtékajících odpadní strouhou není pro slabé žaludky.

Za dalšími dveřmi čekají na svůj osud ještě živí ptáci v přepravkách. „Zdraví každého zvířete kontrolují pracovníci státní potravinářské inspekce," upozorňuje ředitel.

Prohlídka končí ve výrobně salámů a párků, která voní uzeným masem. Plnění obstarávají automaty. Výrobu zvládne pár lidí. Svlékací párky rozvěšené na tyčích zdobí obrázky poloobnažené ženy.