VYBERTE SI REGION

V Modřicích vyrobí deset tisíc Vodňanských kuřat za hodinu

Modřice /REPORTÁŽ/ - Bílé pláště, síťka na vlasy a návleky skoro až po kolena. Návštěvníci, které tento týden pozvalo na prohlídku závodu vedení firmy Vodňanské kuře v Modřicích na Brněnsku, projdou před vstupem důkladnou přípravou. „A nesahejte na maso ani na stroje," dostává skupina v bílých oblecích poslední pokyn.

20.6.2013 6
SDÍLEJ:
Fotogalerie
40 fotografií
Ve vzduchu balírny a porcovny je cítit mírný pach syrového masa

Ve vzduchu balírny a porcovny je cítit mírný pach syrového masaFoto: DENÍK/Attila Racek

Závodem provádí jeho ředitel Jiří Šavrda. „V provozu je teplota okolo deseti stupňů. Kuřata jsou vychlazená asi na dva stupně," říká ředitel, kterému nad hlavou projíždí zavěšená zabitá a oškubaná kuřata v zdánlivě nekonečném proudu. Linka jich zpracuje přes deset tisíc za hodinu.

Ve vzduchu balírny a porcovny je cítit mírný pach syrového masa. „Dá se na to zvyknout," podotkne jedna z žen, které pracují na lince. Závod má 840 zaměstnanců.

Ředitel skupinu vede k přístroji na výrobu separátu. „Nejde o žádný odpad, jak se někdy tvrdí. Je to strojně oddělené maso, které má vysokou výživovou hodnotu," tvrdí ředitel u přístroje, ze kterého proudí růžová kaše.

Horko a zápach

Větší horko i silnější zápach je v hale na kuchání kuřat. Pohled na zbytky vnitřností odtékajících odpadní strouhou není pro slabé žaludky.

Za dalšími dveřmi čekají na svůj osud ještě živí ptáci v přepravkách. „Zdraví každého zvířete kontrolují pracovníci státní potravinářské inspekce," upozorňuje ředitel.

Prohlídka končí ve výrobně salámů a párků, která voní uzeným masem. Plnění obstarávají automaty. Výrobu zvládne pár lidí. Svlékací párky rozvěšené na tyčích zdobí obrázky poloobnažené ženy.

Autor: Petra Kozlanská

ANKETA

Dáváte přednost kuřecímu masu před ostatními druhy?

ANO

43 %

NE

57 %

Hlasovalo: 88     Anketa byla ukončena

20.6.2013 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kvůli sladkostem za 350 korun vyhrožoval nožem v pekárně

Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  /FOTOGALERIE/ – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies