Místo slunce bude skleník vytápět bioplynová stanice potrubím, které vede od Uherčic přes Velké Němčice. Cesta přes pozemky městyse se stala v minulosti předmětem debat. „Trasa nejenom teplovodu, ale i vodovodu povede přes naše pozemky. Na toto věcné břemeno jsme nakonec na zastupitelstvu schválili a uzavřeli smlouvu,“ potvrdil spolupráci starosta Velkých Němčic František Smetana.

Zajímavosti o stavbě
• Skleník leží na pozemku o rozloze 4,6 hektaru.
• Cena stavby je 200 milionů korun.
• Rajčata začne Agro Maryša sázet na konci srpna tohoto roku, první sklizeň očekává v prosinci. Firma se zaměří také na pěstování cherry rajčat, do budoucna uvažuje o pěstování paprik či okurek.
• Produkce dosáhne asi 1 400 tun rajčat ročně.
• Provoz bude devět měsíců v roce, výpadek připadne na letní měsíce, kdy se bude skleník čistit.
• Skleník obslouží zhruba 45 zaměstnanců.

Vzor pro jedinečnou stavbu za bezmála dvě stě milionů korun našla firma na Slovensku a v Nizozemsku, kde podobná technologie už funguje.

Zatím poslouží skleník k pěstování rajčat. Obvyklým způsobem, v půdě, však neporostou. „Zem může obsahovat škodliviny. My využijeme speciální jakoby nohavice z kokosových vláken. Pak na základě rozboru vody, která z těchto vláken vyteče, dodáme zpátky to, co bude rajčatům chybět,“ popsal proces šéf Agra Maryša Huták.

Další podobná stavba je například v Suchohrdlech na Znojemsku. „Tam mají bylinkový skleník, který využívá také bioplynovou stanici,“ uvedl ředitel Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaromír Musil.

O dobrou chuť rajčat se postarají čmeláci a wi-fi, říká ředitel Huták

Velké Němčice – Jeden z cílů, který si při plánování stavby skleníku dali, bylo vrátit na stoly Jihomoravanů chuťově dobrá rajčata. „Vozí je k nám z ciziny tisíce kilometrů. My je budeme teď pěstovat celý rok. S opylováním pomohou čmeláci,“ říká ředitel společnosti Agro Maryša Zdeněk Huták.

Ilustrační foto
Skleníky = práce, Velké Němčice ale zatím váhají. Chtějí více času

Proč budou rajčata opylovat právě čmeláci?
U včel je problém, že neumí létat v místnosti. Narážely by do skla. Čmelák to naopak zvládne. Koupíme dvě stě speciálních hnízd a rozmístíme je všude po skleníku.

Budou celou dobu volně létat?
To ne. Každé hnízdo bude mít přes wi-fi ovládané uzavírání dvířek. Otevře, až rajčata rozkvetou. Aby čmeláci nelétali celou dobu a nebyli unavení.