Řadu případů, kdy při výjezdu opakovaně chyběl lékař, prokázala podle nich i loňská kontrola na záchrance. „V posledních letech vedení záchranky rušilo lékařské posádky třeba ve Slavkově, Mikulově či noční posádku v Hodoníně. Za pacienty z těchto oblastí tak dojíždí nejbližší volný lékař z jiné. Znamená to vzdálenost i několika desítek kilometrů," upozornil předseda základní organizace odborového svazu ve zdravotnictví Bohuslav Zrza. Například v Bučovicích podle něj loni v létě nebyli lékaři ve službě, kterou měli zajišťovat, dokonce devatenáctkrát.

Ředitel jihomoravských záchranářů Milan Klusák ovšem pochybení odmítá. „Od roku 2013, kdy jsme některé výjezdové skupiny změnili na nelékařské, nenastal ani jeden případ, že by chyběl lékař v případě, kdy to zdravotní stav pacienta vyžadoval," zdůraznil.

Kvůli snaze, aby byl lékařů dostatek, podle odborářů slouží někteří z nich i výrazné přesčasy. „V některých případech se opravdu stalo, že sloužili i čtyřiadvacet hodin v kuse, protože se nepodařilo zajistit lékaře jiným způsobem. Děje se tak ale zcela výjimečně a pouze s vědomím náměstka pro zdravotní péči a mým," argumentoval Klusák.

Odboráři kritizují vedení záchranky dlouhodobě, spory se vyostřily loni v létě vyhlášením stávkové pohotovosti. K lepší komunikaci mezi odboráři a vedením záchranky má proto sloužit takzvaný mediátor, kterého vedení kraje přislíbilo na schůzce v polovině ledna. „Do konce měsíce jsme měli dostat návrh a sejít se, nikdo se nám ale neozval. Proto už na dohodu nepřistoupíme," prohlásil Zrza.

Krajský radní pro zdravotnictví Igor Chlup poslal odborům návrh na mediátora první únorový den. „Hledali jsme vhodného a nezávislého člověka, což nejde urychlit. Chceme výtky odborářů řešit a napravit. Otázka ale je, zda k tomu mají vůli. Stále se k naší volbě nevyjádřili," prohlásil radní.

Mluvčí kraje Monika Brindzáková upozornila, že na schůzi s radním nikdo striktně neuvedl datum navržení mediátora. „Zaznělo pouze, že se pokusíme do konce měsíce. Hned prvního února ale hejtman obdržel od odborů stížnost na radního Chlupa a výzvu, aby radě předložil návrh na odvolání ředitele. Mezitím přitom odeslal vybraného mediátora i s referencemi, co jsme měli nachystané," sdělila.

ŘEDITEL ZÁCHRANKY MILAN KLUSÁK TVRDÍ:

Odboráři haní i vlastní práci

Brno /ROZHOVOR/ – Naši zdravotníci jsou z dlouho trvajícího sporu otrávení, podotýká ředitel krajské záchranné služby Milan Klusák. „Odboráři předkládají zavádějící informace, které haní jejich práci a péči o pacienty," upozorňuje.

Ze strany odborů zaznívá, že zlehčujete výsledky kontroly z krajského úřadu. Co na to říkáte?
Nemáme co podceňovat. Kontrola neprokázala žádný z problémů, o kterých odboráři mluvili.

Myslíte, že se díky novému vedení kraje situace lepší?
Přístup kraje vnímáme velmi pozitivně a jsme přesvědčení, že jednání za přítomnosti mediátora povedou k rychlému řešení.

Mediátora podle odborářů navrhl kraj pozdě. Co pro vás zdržení znamená?
Šikana některých odborářů a těch, co je podporují, trvá již od prosince 2014. Jestliže se zpozdí jednání stran za přítomnosti prostředníka o pár dní, situaci nijak neovlivní.

Odbory upozornily i na lékaře bez atestací, za nimiž nestíhají přijet garanti. Vnímáte to jako problém?
Lektoři jsou k dispozici do třiceti minut. V praxi jsem ale nezažil, že by lékař s odbornou způsobilostí příjezd garanta potřeboval.

BOHUSLAV ZRZA ZA ODBORÁŘE VZKAZUJE:

Nemůžeme už kraji věřit

Brno /ROZHOVOR/ – Pochybení, která odhalila kontrola nařízená krajem jsou obrovská, varuje předseda základní organizace odborového svazu ve zdravotnictví Bohuslav Zrza. „Ředitel záchranky by za ně měl nést důsledky a nesetrvávat ve funkci," míní.

Stávkovou pohotovost jste vyhlásili loni v létě. Jak se od té doby situace zlepšila?
Vůbec nijak. Dostal ji na starosti radní Igor Chlup, který nám slíbil, že navrhne do konce ledna mediátora. Neučinil tak, dokud jsme jej neoslovili. Proto chceme, aby situaci řešil hejtman. Chlup totiž nedodržuje sliby, které nám dal.

Podle radního jste se k návrhu nevyjádřili. Proč?
Na mediátora jsme přistoupili, ač jsme jej nepotřebovali. Nedali nám jej. Pokud se řešení stále prodlužuje, jak jim máme věřit? Schůzky nám kraj odkládá už od května. Výsledky kontroly ze srpna nám dal až letos v lednu.

Jaká jsou podle vás největší pochybení?
Lékaři chybí ve službách, s garantovanou nepřetržitou přítomností. Třeba v Bučovicích se to v létě stalo devatenáctkrát. Vedení je nahrazuje novými lékaři bez atestací a garanti, kteří na ně mají dohlížet, k nim mnohdy nestíhají dojet včas.