„Vítězství mě stálo hodně energie. Byl to pro mě asi nejtěžší závod, co jsem kdy jel," přiznal po dojezdu Comas.

Česká výprava nakonec vydřela v tropickém vedru další dvě medaile mezi dospělými v celkovém pořadí světového šampionátu. Ke Kolářovu stříbru přidal jeho týmový parťák Martin Kakáč z Blanska stříbro mezi seniory. Druhý byl i v kategorii scratch, kde se hodnotí nejlepší senioři a junioři, ale nebojuje se o mistrovský titul. Vojtěch Křiva dojel mezi juniory druhý.

Zklamaný byl v cíli i hodonínský biketrialista David Herka. V Blansku se protrápil v elitě k pátému místu. „Přírodní překážky mi nesedí. Ve druhém kole už jsem toho měl dost. Došly síly," okomentoval svůj výkon Herka.

Největší zájem diváků i největší drama nabídla v Blansku právě kategorie elite. Stejně jako při prvním závodě ve španělské Igualadě, ve kterém Comas přišel o vítězství až po trestných bodech od jury za předbíhání. To ikona současného biketrialu velmi těžce nesla a před nedělním závodem v Blansku Katalánec sliboval, že vůbec nedorazí. Nakonec přijel a o rozruch se postaral hned v prvních vteřinách své jízdy. Propadly se pod ním klády a rozhodčí ukázal pět trestných bodů.

Comas však pro řadu jezdců překvapivě vyvázl s nulou. „Nakonec jsme po konzultaci s prezidentem Mezinárodní biketrialové unie Hiroši Hiranem rozhodli, že první sekci v prvním kole nebudeme elitním jezdcům vůbec bodovat. V dané chvíli nám to připadlo nejlepší řešení, protože za Comasem jeli ještě další kluci a trať už jsme pro ně nemohli dát přesně do původního stavu," poznamenal za pořadatele ředitel blanenského závodu Radim Kakáč.

Toto rozhodnutí však ještě přiložilo pod kotel mezi duelem nakvašeného Comase s Kolářem a pořádně přibrousilo atmosféru na trati. Kolář poprvé vážně zaváhal už v prvním kole na třetím úseku, kde vyjel z tratě a připsal si pět trestných bodů. Celkem jich na deseti sekcích nasbíral třináct. Comas, který jel místy jako stroj, jen devět. Druhé kolo však Kolář zajel famózně a před poslední překážkou ztrácel na Comase jen tři body. Oproti prvnímu kolu zdolal jedinou umělou překážku na podruhé bezchybně. „Velká škoda, že se mi stejný kousek nepovedl i v prvním kole, kdy na umělé překážce Dani zaváhal," litoval Kolář.

Jenže Comas zdolal i poslední umělou překážku s náročnými skoky ve strojovém tempu. „Dani, Dani, Dani," skandovala výprava Comasových fanoušků v cíli. O titulu v elitě a celkovém pořadí však v tu chvíli ještě nebylo vůbec jasno. Jury čekala, zda některý ze závodníků nepodá proti jejímu rozhodnutí z úvodu závodu protest. Nakonec neprotestoval nik­do.

Mistrovství světa v biketrialu - výsledky 2. závodu, Blansko

Elite: 1. Daniel Comas (Katalánsko), 2. Václav Kolář, 3. Raul Garcia Gutierrez (Španělsko), 4. David Herka

Senior: 1. Diego Roa Barrio (Španělsko)… 3. Martin Kakáč

Junior: 1. Jonas Kristiansen (Dánsko), 2. Vojtěch Křiva … 4. Ondřej Šenk

Celkové výsledky

Elite: 1. Daniel Comas (Katalánsko), 2. Václav Kolář, 3. Ben Savage (Velká Británie) … 5. David Herka

Senior: 1. Diego Roa Barrio (Španělsko) … 2. Martin Kakáč

Scratch: 1. Diego Roa Barrio (Španělsko) … 2. Martin Kakáč

Junior: 1. Jonas Kristiansen (Dánsko), 2. Vojtěch Křiva… 5. Ondřej Šenk