V Brně se zase šijí postavičky z českých večerníčků a pohádek. Milovníci piva si mohou svátky zpříjemnit osmnáctistupňovým speciálem. Deník Rovnost přináší několik tipů na dárky z jižní Moravy.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ KRTEK. Od konce listopadu jede na plné obrátky výroba v Moravské ústředně Brno, která dělá látkové hračky. „Oblíbené jsou postavičky, které něco umí, to znamená, že třeba hrají melodii, zpívají nebo tančí. Máme krédo: Českým dětem české hračky. Dominuje krtek stokrát jinak a pak třeba Hurvínek se psem Žerykem, kteří mají své originální hlasy a říkají své původní hlášky," popsal nabídku obchodní ředitel Blahoslav Dobeš. Podle něj lidé před Vánoci nakupují hračky známé z reklam a letáků.

ZVONKY A MAGNETY. Svými zvonky a hrnky s obrázky měst, zámků a kostelů je známý brněnský výrobce keramiky Stanislav Kvapil. „Hlavní nápor už mám za sebou, protože jsem musel mít hotovo dřív kvůli dodávkám do obchodů," podotkl Kvapil, který má v nabídce také magnety s vánoční tematikou. Z jihomoravských památek vytváří například zvonky se zámkem ve Slavkově u Brna.

ORIGINÁLNÍ MÓDA. Trička, kabelky a další doplňky jsou tradiční vánoční dárek. Kdo chce koupit originální dárek, může vybírat mezi několika originálními brněnskými návrháři a značkami. Značka Lovemusic nabízí kromě oblečení například bytové doplňky. Ozdobné čelenky do vlasů vyrábí návrhářka Samodiva.

VÍNO NA SLÁMĚ. S jižní Moravou je neodmyslitelně spjaté vinařství a lidé mají na výběr z mnoha speciálních vánočních kolekcí. Vinařství přichystala dárkové sady s nejlepšími víny a populárním dárkem jsou i dražší slámová nebo ledová vína. „Letos jsme připravili specialitu, panenské slámové víno Hibernal, ročník 2012. Je vyrobené z první sklizně po vysazení vinohradu, která byla už natolik kvalitní, že jsme se rozhodli hrozny využít na výrobu slámového," sdělil marketingový ředitel vinařství Chateau Lednice Petr Krejčík. Podle něj lidé v období Vánoc mají zájem o speciální vína v dárkovém balení čím dál častěji. „Vánoce jsou dobrou příležitostí pro vyzkoušení různých specialit. Zajímají se také o snoubení vína s jídly, která zkouší o svátcích," dodal Krejčík.

VÁNOČNÍ SPECIÁL. Brněnský pivovar Starobrno představil osmnáctistupňový speciál Reserva. Nabízí ho v lahvi o objemu 0,75 litru s korkovým uzávěrem, takže připomíná lahev vína. „Hodí se také k podobným příležitostem, přibližuje se mu obsahem alkoholu a podobně jako vína používá výběrové suroviny moravský tršický chmel a tři druhy moravských sladů. Navíc se jedná o první produkt Starobrna vhodný za správných podmínek i k archivaci," sdělil vrchní sládek a ředitel pivovaru Milan Schramm.