Už v polovině září se rybáři pustili do Záhumenného rybníka v Bohdalově na Žďársku, který patří tamnímu Rybářství Růžička. Podle ředitele společnosti Jiřího Růžičky se letošní rok nijak nevymyká běžnému standardu. „Je to průměr," uvedl. Rybáře z jeho firmy 10. listopadu ještě čeká výlov dvacetihektarového Vazebného rybníka v Rudolci na Žďársku. „Pak už to budou jenom malé rybníky," poznamenal Růžička.

Podle jeho předpokladu se oproti loňsku cena vánočních kaprů výrazně nezmění. „My jsme ale malá rodinná firma, budeme se muset přizpůsobit cenám těch ostatních. Je pravda, že například krmné obilí podražilo, takže teoreticky bude cena o něco vyšší, ovšem záleží na tom, jaké ceny nasadí velcí producenti ryb," vysvětlil Jiří Růžička s tím, že vánoční ceny ještě neurčil.

Dražší vstupy

Podobně to vidí i rybáři firmy Kinský Žďár. Budou se snažit nezdražovat, případně jenom minimálně. Problém je v tom, že od loňského roku podražily vstupy například krmivo pro ryby, energie, pohonné hmoty, zvýšila se daň z přidané hodnoty. Společnost Kinský Žďár patří k největším na Vysočině a hospodaří na 750 hektarech rybníků na území okresů Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Pelhřimov a Jihlava. Z celkového počtu 132 rybníků je devětapadesát chovných. Největším rybníkem je Velké Dářko s rozlohou 206 hektarů. „Bylo málo srážek, přírůstky ryb jsou průměrné," vyjádřil se vedoucí úseku rybářství a zemědělství společnosti Kinský Žďár Petr Kulhánek.

Kvůli nedostatku vody někde dokonce výlov odložili. „Je málo vody, neprší, proto výlovy nebudou, necháme to až na jaro," poznamenal předseda místní organizace Moravského rybářského svazu Jaroměřice nad Rokytnou Bohumír Hartman.

Kolik bude nakonec kapr stát, rozhodne až množství skutečně vylovených ryb. „Jihomoravská rybářství ještě nemají o cenách pevně rozhodnuté," podotkl obchodní náměstek Rybníkářství Pohořelice Pavel Míšek.

Na Brněnsku jsou výlovy v plném proudu. „Očekáváme asi dva tisíce osm set metráků kaprů a dvě stě metráků tolstolobiků. Výlov bude příští týden od pondělí do pátku," uvedl vedoucí výlovu jaroslavických rybníků z Rybníkářství Pohořelice Martin Kozlík.

Tři největší rybníky v Jihomoravském kraji:

Nesyt - 296 ha (Sedlec na Břeclavsku)

Jaroslavický rybník - 245 ha (Jaroslavice na Znojemsku)

Novoveský rybník - 174 ha (Nová Ves na Brněnsku)

Celkový počet rybníků - krajský úřad neposkytl informace.

Sucho letos postihlo také Zámecký rybník. „Pracuji v tomto oboru už dvacet let, ale něco takového jsem ještě nezažil. Vždyť kubatura vody je na deseti procentech dlouholetého průměru. Přístroje na měření vody samozřejmě máme a všechna měření pravidelně děláme, ale když není přítok vody, tak s tím kromě provzdušňování nic dělat nemůžeme," pokrčil rameny Kozlík.

Dodal, že horší to na jižní Moravě bylo v Plenkovicích, Mramoticích, Bojanovicích či Štítarech, kde jsou takzvané nebeské rybníky, které jsou napájené pouze deštěm.

Podle rybníkářů je o čerstvé ryby mezi zákazníky čím dál větší zájem. „Nejraději mám smaženého kapra, ale čerstvého. Z mrazáku to pak už není ono. Doma ho stahujeme z kůže, aby nebyl moc tučný, protože jsem žlučníkář, tak se smaženým a tučným musím opatrně," popsal Petr Jedlička ze Žďáru nad Sázavou.

Cena ryb na výlovech a v obchodech - jižní Morava

Kapr

2011 85 korun za kilo

2012 89 korun za kilo

Štika

2011 180 korun za kilo

2012 230 korun za kilo

Candát

2011 250 korun za kilo

2012 300 korun za kilo

Amur

2011 83 korun za kilo

2012 85 korun za kilo

Sumec

2011 200 korun za kilo

2012 200 korun za kilo

Tolstolobik

2011 55 korun za kilo

2012 55 korun za kilo

O kapry je zájem. Díky grilování, má jasno Pecha

Hodonín /ROZHOVOR/ - Kapr přestává být pro lidi v České republice jen vánoční rybou. Podle majitele Rybářství Hodonín Oldřicha Pechy si ho čím dál častěji kupují na letní grilování. „Ryby jsou oblíbenou alternativou k červeným masům," říká Pecha.

Podepsalo se letošní sucho na chovu ryb na jižní Moravě?

Teprve minulý týden jsme začali s výlovy větších rybníků, takže konečné výsledky teprve uvidíme. Obecně je možné říct, že když je méně vody, ryba nemá prostor růst. Zejména na Břeclavsku to chov ovlivnilo hodně, výlov bude nižší než normálně.

Bude se kvůli suchu zvyšovat cena sladkovodních ryb v obchodech?

Sucho určitě nebude hlavní faktor. Za zdražení může spíše zvýšení nákladů, především ceny obilí, které používáme na krmení. Ta místy stoupla na dvojnásobek. K tomu se přidává zvýšení cen energií nebo daně z přidané hodnoty. Odhaduji, že ryby zdraží o pět až deset procent.

Stoupá zájem o české ryby?

Letos se nám daří prodávat hodně ryb i v jiných měsících roku než o Vánocích. Projevuje se to nejvíc u kapra, který je oblíbený na grilování. Z tradičního produktu se stal moderním. Vzrostl také zájem o dravé ryby, ale ty jsou spíše luxusní záležitost.

Čím si zvýšení zájmu vysvětlujete?

Grilování je teď módní trend. Ryby jsou oblíbenou alternativou k červeným masům pro lidi, kteří se chtějí stravovat zdravě.

Jak se připravujete na prodej vánočních kaprů?

Máme jich připravených dostatek. Prodej přes Vánoce zůstává naším hlavním obchodním obdobím. Snažíme se nechat si na svátky ty nejkvalitnější ryby, které náročný český zákazník vyžaduje. Budeme prodávat na Hodonínsku až po Zlínsko a na Slovensku. Ryby nabízíme přímo z kádí na stáncích a také v obchodech.

Jak to v poslední době vypadá s rybářstvím na jihu Moravy?

Rybářství má v kraji dlouhou tradici, například na Hodonínsku už od Pernštejnů. Přebíráme tedy historickou štafetu. Snažíme se rozšiřovat plochy rybníků, vytváříme nové, protože mají jak hospodářský, tak i krajinný význam. Na jihu Moravy jsou vhodnější podmínky pro chov kaprovitých ryb než třeba na jihu Čech. Je tu delší vegetační období, takže máme z určité plochy vyšší produkci.